Hopp til innhold

Vurderer å gi penger til nye stillinger ved overgrepsmottaket

– Vi er nødt til å få et mye høyere tempo i etterforskningen av voldtektssaker, sier statssekretær i Justisdepartementet, Astri Aas Hansen.

Astri Aas Hansen

Astri Aas Hansen, statssekretær i Justisdepartementet, sier myndighetene nå vurderer å gi ekstra penger for å bli kvitt en av proppene i etterforskningen av voldtektssaker.

Derfor vil myndighetene nå vurdere å gi mer penger som skal gå til to nye stillinger ved overgrepsmottaket ved Oslo legevakt.

En ny inspeksjonsrapport viser at overgrepsmottaket ved Oslo legevakt bruker opptil 11 måneder på å gi politiet rapporten som er skrevet etter at et voldtektsoffer er undersøkt på legevakten.

Denne rapporten er viktig dokumentasjon for politiet i etterforskningen av voldtektssaker.

– I bunn og grunn er dette er ressursspørsmål. Hvis vi hadde hatt nok folk til å skrive, hadde vi klart å holde tidsfristene, sier seksjonsoverlege Henriette Waitz.

– Kan skade etterforskningen

Statssekretær Astri Aas Hansen påpeker at overgrepsmottaket ved legevakten er kommunens ansvar, men vil nå likevel vurdere å gi midler til ekstra stillinger for å bli kvitt denne proppen i systemet.

– Det er veldig viktig for etterforskningen at politiet får denne dokumentasjonen av skade. Når politiet i dag må vente mellom ni og elleve måneder, kan det skade etterforskningen, sier Hansen til NRK.

– Overgrepsmottaket er et kommunalt ansvar, men dette er så viktig for oss at vi må se på hvordan vi sammen kan løse den ressursutfordringen. Vi er nødt til å få et mye høyere tempo i etterforskningen av voldtektssaker. Vi tror at det at ting tar så lang tid, også gjør at flere saker ender med henleggelse.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Voldtekt i Slottsparken natt til søndag 23.10

Det var en bølge av overfallsvoldtekter i Oslo i fjor. Her er politiets kriminalteknikere etter at en voldtekt ble anmeldt i Slottsparken i Oslo.

Foto: Martin Roalsø/NRK

Voldtektsetterforskningen kritisert i ny rapport

Oslo statsadvokatembeter har den siste tiden inspisert Seksjonen for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

I rapporten heter det i klartekst:

«Resuktatene i den enkelte sak blir likevel altfor dårlige fordi det ikke lar seg gjøre å gjennomføre etterforskningene i rimelig tid.»

Saksbehandlingstiden for oppklarte saker ved Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo var i snitt 254 dager per september i år. Gjennomsnittlig saksbehandlingstid for andre saker, er til sammenligning 102 dager.

NRK fortalte i går at rapporten blant annet peker på at en voldtektsanmeldelse i Oslo kan bli liggende i en måned ved Kriminalvakten før den blir oversendt en etterforsker.

I rapporten kommer det også frem at politiet ikke klarer å rekruttere nok kvalifiserte politifolk til å bli voldtektsetterforskere.

Skal finne tiltak

– Vi skal over helgen ha et møte med både Politidirektoratet, Oslo politidistrikt, Voldtektsenheten hos Kripos og Riksadvokaten for å se hvordan vi kan følge opp denne inspeksjonsrapporten, sier Hansen.

– Vi er nødt til å se på både kortsiktige og langsiktige tiltak som kan iverksettes for å imøtekomme de utfordringene vi ser man på saker som dreier seg om seksualforbrytelser.

AKTUELT NÅ