Vurderer å flytte departementer

Med én bombe var det mulig å ramme store deler av maktapparatet i Norge. Nå kan det av sikkerhetshensyn derfor bli aktuelt å flytte departementer fra Regjeringskvartalet.

Video Rigmor Aasrud

Fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud forklarer hvilke departementer som fikk skader av bomben 22. juli 2011.

Innenfor en radius på 100 meter fra Høyblokka med statsministerens kontor ligger nesten alle departementene på rekke og rad. Noen har kunnet flytte tilbake, mens det ennå ikke er avgjort om de mest skadde regjeringsbygningene må rives eller ikke.

Vurderer sikkerheten for departementene

– Etter hvert vil det være naturlig for oss å gå gjennom hele situasjonen, for å se på om det fortsatt er hensiktsmessig å ha regjeringsbyggene så tett på hverandre, sier fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap). Regjeringen vil vurdere om det er trygt nok at regjeringsbyggene ligger så tett som de gjør i dag.

– Vi må vurdere blant annet sikkerhet, økonomi og hensiktsmessighet. Det er fint å være her i forhold til plasseringen til Stortinget, sier Aasrud.

Ministeren sier det det er flere hensyn som skal veies, og at det vil gå noen måneder før regjeringen bestemmer seg for hva som skal skje. Da må det bestemmes om det blir rehabilitering og gjenoppbygging, eller om ender med at noen departementer plasseres andre steder enn de er i dag.

Video Regjeringskvartalet

Se Dagsrevyens reportasje om vurderingen som gjøres rundt departementene i Regjeringskvartalet.

Kommer ikke til å flytte fra Oslo

– Vi har ikke tenkt på hvilke departementer som kan være aktuelle å flytte. Nå har vi fullt fokus på å gjøre de forskjellige sikkerhetstiltakene her, og å få klargjort til de siste departementene som ikke har fått nye lokaler ennå, sier Aasrud.

Det er heller ikke klart hva som vil skje med Høyblokka og de andre bygningene med størst skader. Når undersøkelsene er gjort, vil resultatene være innspill i de videre beslutningene.

Én ting er i hvert fall sikkert: Det er ikke aktuelt å flytte ut av Oslo.

– Det er viktig at regjeringskontorene ligger tett på Stortinget og de andre samfunnsinstitusjonene som ligger i Oslo, så det er ingen planer om å flytte regjeringsbyggene ut av Oslo, sier Aasrud.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger