Hopp til innhold

Ble overfalt i 2007 - mener Storberget ikke gjør nok

Under voldtektsbølgen i 2007 kalte Storberget voldtekt et nestendrap og lovet mer ressurser til politiet. Likevel har voldtektsstatistikken skutt i været. – Han har ikke gjort nok, mener voldtektsoffer.

Fakkeltog mot voldtekt 2007

Justisminister Knut Storberget og den gang likestillingsminister Karita Bekkemellem deltok i arrangementet 'Ta natta tilbake – Fakkeltog mot voldtekt' i 2007.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Etterlyst for voldtektsforsøk i Lakkegata og Trondheimsveien

Politiet gikk ut med denne fantomtegningen etter overfallene.

Foto: Fantomtegning fra politiet

Tre kvinner ble brutalt overfalt med kniv vinteren 2007. Hendelsen, sammen flere andre overfallsvoldtekter, førte til at det ble et arrangert fakkeltog. Justisminister Knut Storberget gikk i bresjen.

NRK har snakket med en kvinne vi har valgt å kalle Anna. Hun var én av de tre kvinnene som ble overfalt.

– Han truet meg med kniv og skar meg i ansiktet, sier hun, og etterspør hvor tiltakene mot voldtekt som politikerne lovet ble av.

– Voldtekt er nestendrap

«Voldtekt er nestendrap...Vi kan ikke leve med at risikoen for å bli tatt for voldtekt er en prosent,» skrev Storberget i en kronikk i Dagbladet i juli 2007.

Samme år lovet han mer ressurser til politiet. Men til tross for at Storberget lovet mer politi, har politidekningen blitt dårligere. I 2008 var det 1,8 politifolk per 1.000 innbyggere. Nå er tallet 1,6.

Og statistikken har skutt i været: Hittil i år har politiet registrert 51 overfallsvoldtekter og voldtektsforsøk i hovedstaden. Det er over dobbelt så mange overfallsvoldtekter som i hele 2010.

Sier det samme som i 2007

NRK har sett på uttalelsene til Storberget under voldtektsbølgen i 2007 og den som nå pågår i hovedstaden. Uttalelsene er påfallende like og kan oppsummeres slik:

  • Det må sørges for at politiet har nok ressurser
  • Menn må ta større ansvar når det gjelder voldtekter
  • Politiet gjør en god innsats for å bekjempe voldtekt

Her er noen av justisministerens uttalelser under voldtektsbølgen i 2007 og 2011:

Ressurser til politiet

2007: «Vi vil sørge for at politi- og påtalemyndighet har ressurser og kompetanse til å etterforske flere voldtektssaker. Derfor har vi økt politiets driftsbudsjett, økt opptaket på politihøyskolen og fremmet forslag for Stortinget om å utvide adgangen til DNA-registrering av straffedømte», skrev justisministeren i kronikken.

Hadde jeg møtt Storberget ville jeg spurt hva han ville gjort dersom dette skjedde noen han kjente.

Kvinne, utsatt for overfall

2011: «Vi må høre med Oslo politidistrikt om de har behov for mer ressurser. Vi skal også høre med de andre aktørene om de kan gi ytterligere bistand slik at vi kan få satt inn det massive trykket vi ønsker.» Det sa Storberget til NRK denne uken.

– Debatten må handle mer om menn

2007: «Jeg mener vi trenger flere menn fremst i demonstrasjonstogene mot vold mot kvinner, og i særdeleshet voldtekt. Vi må få debatten til å handle mer om hva menn kan gjøre for å forhindre voldtekt, enn å debattere skjørtelengde.» (kronikk, Dagbladet.)

2011: «Hvis jeg skal gi gode råd til noen, så må det være til oss mannfolk. Vi må følge jentene hjem og ta ansvar. Det er menn som eier dette problemet og som er overgriper. Kanskje vi burde ta en prat i våre miljøer.» (NTB)

Roser politiet

2007: «Det er ingenting ved politiets innsats mot volds- og sedelighetsforbrytelser den siste tiden som gjør meg misfornøyd. Snarere tvert imot» (NTB)

Jeg var redd etterpå. Jeg går ikke alene hjem om natten. Den naturlige friheten min er tatt fra meg.

Kvinne, utsatt for overfall

2011: Denne uken ga Storberget igjen Oslo-politiet støtte for arbeidet de gjør med å stanse overfallsvoldtektene.

– Jeg så jeg hadde blod i ansiktet

Anna var på vei hjem fra et kinobesøk. Hun krysset Trondheimsveien og gikk oppover Lakkegata. Plutselig ble hun overfalt bakfra.

– Han var desperat, og det virket som om han var i en slags psykose. Han truet meg med kniv og skar meg i ansiktet.

Hun klarte å rømme.

– Jeg var i sjokk, og så at jeg hadde masse blod i ansiktet. Jeg var i samtaler med psykolog gjennom sosialvakttjenesten i flere måneder etterpå.

– Den naturlige friheten er tatt fra meg

Samme kveld ble to andre kvinner innenfor en radius på noen hundre meter forsøkt voldtatt av samme gjerningsmann. En mann ble knivstukket da han forsøkte å hjelpe en kvinne som var i ferd med å bli voldtatt.

Gjerningsmannen er opprinnelig fra Somalia og er dømt for én voldtekt og flere voldtektsforsøk.

Politiet brukte ett år på å pågripe ham. I mellomtiden skal han ha voldtatt en ung jente.

– Jeg var redd etterpå. Jeg går ikke alene hjem om natten. Den naturlige friheten min er tatt fra meg, sier Anna.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Voldtektsforsøk i Trondheimsveien

Politi og ambulanse rykket ut etter melding om tre voldtektsforsøk i nærheten av Trondheimsveien i 2007.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Storberget har ikke gjort nok

En stund etter overfallet flyttet Anna til utlandet i noen år. Nå har hun tilbake til Norge, men hun bor i en annen by.

– Alt ble i ubalanse. Jeg vil ikke flytte til Oslo igjen, og det er først og fremst på grunn av overfallet.

Jeg blir provosert over at voldtekt ikke tas på alvor

Kvinne, utsatt for overfall

Hun liker ikke tanken av å måtte tenke på hvor hun kan bevege seg.

– Jeg blir provosert over at voldtekt ikke tas på alvor. Storberget sier han har gjort det ene og det andre, men hvilke konkrete tiltak har han gjort? Statsministeren gikk ut og sa at kvinner skal føle seg trygge i hans egen by. Man ser ikke politi i Oslo. Hvor er politiet?, spør hun.

Hun mener Storberget bortforklarer problemet.

– Hadde jeg møtt Storberget ville jeg spurt hva han ville gjort dersom dette skjedde noen han kjente. Hvor bruker vi ressursen? Jeg hadde stilt ham det spørsmålet 100 ganger helt til han svarer. Jeg er ikke interessert i å høre på hans bortforklaringer. Han har ikke gjort nok.

–Vi trenger mer kunnskap og flere tiltak

Astri Aas Hansen

Statssekretær i Justisdepartementet Astri Aas-Hansen sier det fortsatt er mye som gjenstår i arbeidet med å bekjempe voldtekt.

– Når vi snakker om hvilke tiltak vi har gjennomført, og hvilke vi er i gang med, virker det som om vi forsvarer oss. Når én av hundre voldtekter fører til fellende dom er det store mørketall. Det er mye som er satt i gang, men fortsatt en del som gjenstår. Det betyr at vi trenger mer kunnskap og flere tiltak.

Aas-Hansen mener forebygging er viktig når det gjelder å hindre flere voldtekter.

– Vi må få opp antall anmeldelser, bedre politiets og rettsvesenets holdninger og bedre kvaliteten på etterforskningen.

Som en del av det forebyggende arbeidet er det satt i gang et forskningsprosjekt for blant annet å se på kjennetegn hos voldtektsmenn.

– Det snakkes mye om ressurser. Politiet har fått bevilget mer penger, men brukes de riktig?

– Jeg er overbevist om at politiets arbeid kan bli bedre. Det er grunnen til at vi har opprettet en egen voldtektsgruppe under Kripos. Politiet har tidligere sagt at å jobbe med voldtektssaker hadde lavstatus, men etter all oppmerksomheten voldtekt har fått, har arbeidet fått høyere status.

AKTUELT NÅ