Hopp til innhold

Voldtekts-frikjent måtte rømme landet etter trusler: Store demonstrasjoner mandag

Kvinnefronten håper flere tusen mennesker møter opp for å «vise sitt sinne» etter at tre menn ble frikjent for voldtekt. Forsvareren til den ene av mennene frykter demonstrasjonene fører til «en enda større lynsjemobb».

Stortinget

Kvinnefronten håper minst 2.000 mennesker møter på demonstrasjon for kvinners rettssikkerhet ved Eidsvolls plass mandag.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Torill Nustad

Torill Nustad sitter i ledelsen i Kvinnefronten i Norge.

Foto: Universitetet i Tromsø / Presse

Saken om at tre menn ble frikjent i lagmannsretten for voldtekt av en da 18 år gammel jente i Hemsedal i 2014 har skapt voldsom debatt etter den første omtalen i avisa Hallingdølen forrige uke.

Med Hemsedal-saken som bakteppe arrangerer Kvinnefronten demonstrasjonen «Rettssikkerhet for kvinner» i en rekke norske byer mandag. Torill Nustad i Kvinnefronten sier organisasjonen i mange har jobbet med problematikken rundt at det er «få som dømmes i voldtektssaker».

– Vi vet at det skjer rundt 16.000 voldtektssaker i året, og bare 10 prosent av dem blir anmeldt til politiet. 80 prosent av dem igjen blir henlagt, sier Nustad.

Det første tallet Nustad viser til kommer fra rapporten til det regjeringsoppnevnte Voldtektsutvalget, som i 2008 anslo at det ble begått mellom 8.000 og 16.000 voldtekter eller voldtektsforsøk i Norge årlig.

Demonstrasjon mot voldtekt

Rundt 7.000 mennesker sier på Facebook at de er interessert i gå på demonstrasjonen for kvinners rettssikkerhet i Oslo.

Foto: Skjermdump / Facebook

Nustad mener det er stort problem at kvinner utsettes for seksuelle overgrep, men i liten grad opplever å bli trodd ved at overgriperne blir straffet i retten.

– Tilliten til rettssystemet og rettssikkerheten for kvinner begynner å bli ganske liten. Nå krever vi at myndighetene griper og inn og sikrer at kvinner ikke lenger skal være fritt vilt, sier Nustad.

– Ikke trygg i samfunnet

I tillegg til markeringen på Eidsvolls plass foran Stortinget i Oslo, arrangeres det lignende demonstrasjoner i blant annet Tromsø, Bergen, Stord, Lærdalsøyri, Trondheim og Stavanger.

Fredag meldte NRK at to av de tre mennene som ble frikjent for voldtekt av en 18 år gammel jente i Hemsedal, vurderer nå å gå til søksmål mot jenta etter at hun navnga dem i sosiale medier.

Dette fordi mennene, ifølge sine forsvarer, har mottatt en rekke trusler og hets den siste uka.

Arne Seland, forsvarer for den ene av de tre mennene som ble frifunnet, sier til NRK at mandagens demonstrasjoner gjør ham «svært bekymret».

– De bidrar bare til en enda større lynsjemobb. Vi må huske at min klient og de to andre som var tiltalt, alle er frikjent i to rettsinstanser, sier Seland.

Mennene ble dømt i tingretten, men frifunnet to ganger i lagmannsretten. Ifølge forsvareren har han måttet ta grep for sikre sin klients sikkerhet.

– Jeg har måttet sende min klient ut av landet. Han er ikke trygg i samfunnet slik stemningen er nå. Bilder og navnet hans er spredt overalt, og han har mottatt en rekke trusler som er virkelig skremmende, sier forsvareren.

Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med Advokat Elisabeth Myhre og Håkon Engebakken Duesund, som representerer de to andre, frikjente mennene.

Forsvarsadvokat Arne Seland sier delingen av navnene til tre voldtektsfrikjente menn fører til at de blir truet.

Arne Seland var forsvarer for den ene av mennene som ble frikjent i lagmannsretten. Torsdag var han i debatt i Dagsnytt 18.

– Mer bekymret for kvinners rettssikkerhet

Nustad i Kvinnefronten sier på sin side at hun håper på stor oppslutning om demonstrasjonene, men at ferietid gjør at hun ikke tør å gi noe anslag.

– Det viktige nå er at det blir organiserte markeringer, og at folk får muligheten til å komme sammen og vise sin frustrasjon og sitt sinne over det norske rettssystemet, sier Nustad.

På spørsmål om hun er redd for at dagens demonstrasjoner kan føre til at de tre frikjente mennene blir hetset i enda større grad enn de har blitt til nå, svarer Nustad at hun etter å ha lest dommen mener det er ubegripelig at de tre kunne bli frikjent.

– Jeg skulle ønske at vi fikk diskusjoner, og at mange flere menn kom på banen og sier at dette er uholdbart, og at de ikke aksepterer at sine kompiser, venner og arbeidskollegaer oppfører seg på den måten.

– Jeg er mye mer bekymret over jenters rettssikkerhet, enn at tre menn nå blir hetset fordi de har begått grove overgrep mot ei ung jente.

Bistandsadvokat: – Ingen lynsjemobb

Andrea Voldums bistandsadvokat Elisabeth Hagen sier til NRK at verken hun eller Andrea har kommet noen uriktige opplysninger i saken. Hun er uenig i at reaksjonene i sosiale medier minner om en lynsjemobb.

– Jeg kan heller ikke se at noen av mediene har kommet med uriktige faktum. Min klient har å gå ut med navnene i sosiale medier, fordi hun ikke unner andre jenter å oppleve det samme.

Hun har ikke oppfordret noen til å gjøre noe mot dem. Det er en sak der noen reagerer ut ifra et faktum, det er ingen lynsjemobb, sier Hagen.

– Men når disse mennene nå opplever trusler og oppfordring til vold, har man ikke da bidratt gjennom navngivningen?

Flertallet i lagmannsretten har kommet med en grundig redegjørelse. Disse mennene er frifunnet for straff, men dømt til å betale erstatning. Det er synd dersom personer uten tilknytning til Andrea eller undertegnede kommer med trusler. Da oppfordrer jeg til at det anmeldes og etterforskes, sier Hagen.

– Rydder plass om Andrea vil snakke

Tina Skotnes

Tina Skotnes i Kvinnefronten er ansvarlig for gjennomføringen av demonstrasjonen i Oslo.

Foto: Johanna Engen / Kvinnefronten

Tina Skotnes i Kvinnefronten i Oslo er ansvarlig for gjennomføringen av demonstrasjonene på Oslo. Hun sier til NRK at hun håper minst 2000 av de 3300 som per mandag formiddag har sagt på Facebook at de skal møte opp, faktisk kommer.

Andrea Voldum, som altså satt på fornærmet-siden da Hemsedal-saken var oppe i lagmannsretten, har stilt opp i flere medier og fortalt at hun mener dommen er feil.

Foreløpig er det ikke klart om hun selv vil holde et innlegg i forbindelse med demonstrasjonene.

– Rødts Bjørnar Moxnes og Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen er vel kanskje de mest profilerte appellantene. Andrea Voldum selv har ikke meldt seg som appellant, men vi rydder selvfølgelig plass dersom hun ønsker det, sier Skotnes.

Andrea Voll Voldum forteller hvorfor hun har valgt å stå frem i media og navngi mennene hun anklager for voldtekt.

Andrea Voldum (21) mener frifinnelsen av de tre mennene er feil.

AKTUELT NÅ