NRK Meny
Normal

– Tilfeldige voldsangrep viser at en bør bruke mer tvang i psykiatrien

Flere tilfeldige voldsangrep har preget mediebildet den siste tiden. Nå tar voldsforsker til orde for å bruke mer tvang i psykiatrien for å unngå slike hendelser.

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk mener flere tilfeldige voldsepisoder viser at en bør ta gruppen med psykisk syke som er voldelige mer alvorlig.

Foto: Ketil Kern / NRK

– Det er ikke ofte at tilfeldige angrep skjer, men det er skremmende med angrep på åpen gate. Det skaper stor redsel og rokker ved trygghetsfølelsen vår. De fleste som bruker vold har psykiske lidelser, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk.

  • Har du tips eller innspill til temaet? Kontakt NRK

– Må ta aggressive, psykisk syke på alvor

Bjørnebekk tar til orde for at en bør ta i bruk mer tvang i psykiatrien etter flere alvorlige og tilsynelatende tilfeldige voldsangrep den siste tiden:

  • I går knivstakk en mann i 60-årene en 13 år gammel jente i magen på vei til skolen i Kvæfjord i Troms. De to skal ikke ha noen relasjon og mannens advokat sier til Harstad Tidende at han ikke vet hvorfor han knivstakk jenta. Mannen har siden han var ung vært i kontakt med det kommunale støtteapparat.
  • En 23 år gammel mann er siktet og varetektsfengslet etter å ha tilstått å ha voldtatt og drept 21 år gamle Anja Weløy Aarseth i Ålesund. Etterforskningen så langt tyder på at Aarseth var et tilfeldig offer. En rettspsykiatrisk vurdering av siktede er i gang. Han skal ha vært ruset da han begikk drapshandlingen.
  • Den 15. september forsøkte en mann å knivstikke en kvinne som var ute og gikk tur på Årnes i magen. Kvinnen fikk et kutt i hånden. Mannen blir nå tatt vare på av psykisk helsevern, opplyser politiet til NRK.

Bjørnebekk har jobbet mye med unge mennesker som hun mener har hatt godt av tvangspsykiatri.

– Det er viktig med psykiatri, og jeg mener vi bør bruke mer tvangsinnleggelser i psykiatrien fordi en del psykisk syke vil ikke selv ha behandling, sier Bjørnebekk.

– Må tas på alvor

– Det er en liten gruppe med psykisk syke som er aggressive. Vi må ta den gruppen mer alvorlig og se at de er voldelige. Rus og psykiatri henger sammen.

– Det er ikke mange såkalte tikkende bomber iblant oss, men noen mennesker kan i perioder være aggressive, sier Bjørnebekk, som understreker at hun uttaler seg på generelt grunnlag.

Hun sier at det er ikke sikkert knivstikkingen av den 13 år gamle jenta i Kvæfjord var et umotivert angrep.

– Den brede mediedekningen av Sigrid-rettssaken og etterforskningen av Aksla-drapet kan føre til at ustabile personer blir inspirert, og det kan utløse et angrep hos disse, sier Bjørnebekk.

– Bør kun bruke tvang ved fare for liv

Organisasjonen Mental Helse Ungdom er dypt uenig i at løsningen for å forhindre vold er mer tvang i psykiatrien.

– Å ta til orde for å redusere rettssikkerheten til en gruppe som i all hovedsak ikke begår voldshandlinger. Bruk av tvang må etter vårt syn kun brukes der det er fare for eget eller andres liv og eller helse.

– Det er helt umulig å slå sammen mennesker med psykiske lidelser og mennesker som er ruset. Den sistnevnte gruppen er langt mer representert i saker knyttet til voldshandlinger enn mennesker med psykiske lidelser, sier landsleder i Mental Helse Ungdom, Adrian Lorentsson.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger