Homofile Lars Helge: – Jeg vokste opp som den jeg ble advart mot som liten

Mens stinkende urinaler var homofiles eneste møteplasser i Oslo, var Lars Helge Frivold på vei ut av skapet.

Lars Helge Frivold

Homofile Lars Helge Frivold er 68 år gammel. Han skjønte tidlig i oppveksten at han var homofil, men brukte mange år på å komme ut av skapet. – Vi ble innprenta med at vi måtte passe oss for sånne, sier han.

Foto: Margrete Konstad / NRK

Svein Skeid

Homohistorisk guide Svein Skeid, foran urinalet på Kampen. Urinalet ble mye brukt som erotisk møteplass for homofile da homofili fortsatt var forbudt.

Foto: Margrete Konstad / NRK

– Vi fikk innprenta at vi måtte passe oss for sånne. Det er ikke lett å vokse opp som den man bli advart mot som liten, sier homofile Lars Helge Frivold til NRK.

Han var blant deltakerne på Europrides homohistoriske busstur torsdag.

Guide Svein Skeid forteller en historie om en skjult kultur, mens homofili var forbudt, da offentlige urinaler rundt omkring i byen ble brukt som erotiske møteplasser.

– Disse oasene førte til dannelsen av homoorganisasjonene i Norge, sier Skeid.

Oasen han snakker om er i realiteten små hus i byrommet, med pissoar og plass til to-tre menn.

– Hva ville de heterofile gjort?

..

Ivar Staurseth sier det gjør inntrykk å høre og se historien til de homofile før ham.

Foto: Margrete Konstad / NRK

Urinalene forteller en historie om samling av en bevegelse, men også en historie om fordømmelse, vold og ignoranse fra offentligheten. Homofile som brukte pissoarene til å møte likesinnede, ofte ble banka opp og trakassert. Noen ble også drept på grunn av sin legning.

– Jeg synes det er veldig sterkt, hver gang jeg leser og ser all den smerten og volden som har vært. Det som er flott er jo å se en positiv utvikling, sier Svein Skeid.

Homofile Ivar Staurseth er født lenge etter forbudet mot homofili ble oppheva. Han sier han ikke har opplevd noen problemer som følge av sin legning, men at det gir inntrykk å høre om hvordan det har vært å være homofil opp gjennom historia.

– Det kan være lett å fordømme denne livsstilen når man hører om den i dag. Men jeg tror nok at om heterofile levde under et slags diktatur der de ikke fikk møtes, ville gjort det samme, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Vi måtte passe oss for sånne

urinal

Mange av urinalene satt opp før homofili ble lovlig, ble konstruert med åpne felt ved føttene. Ifølge homohistoriker Svein Skeid ble dette gjort med vilje for å unngå 'utuktig omgang' i urinalene.

Foto: Margerete Konstad / NRK

Begrepet homoseksualitet oppstod i Tyskland mot slutten av 1800-tallet. I 1886 fikk den første nordmannen som fikk diagnosen homoseksuell. Like etter ble homofili forbudt ved norsk lov. I 1950 ble den første homofile organisasjonen stifta i Norge, og først i 1972 ble forbudet mot homofili oppheva.

Lars Helge Frivold ble født etter andre verdenskrig, han vokste opp med advarsler mot homofile.

– Jeg tenkte først at jeg bare skulle ha én opplevelse med en mann, og leve «som forventa» resten av livet. Det å komme ut har vært en gradvis prosess fra slutten av 70-tallet for min del, sier Frivold.

Han kom inn i homomiljøet i Oslo da den skjulte kulturen ved urinalene gikk mot slutten.

– Jeg så det, men deltok ikke. Jeg gikk mer inn i frigjøringsbevegelsen, selv om heller ikke den aktiviteten var regna som særlig høyverdig, sier Frivold til NRK.

Guide for den homohistoriske bussturen, Svein Skeid, har lenge engasjert seg i bevaring av homohistoriske monument, særlig kampen for å bevare offentlige urinaler. I 2009 ble et pissoar mye brukt av homofile, i Stensparken i Oslo, freda av riksantikvaren.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger