Voksne får narkolepsi-erstatning etter svineinfluensavaksine

Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) har for første gang gitt tre voksne medhold om erstatning etter å ha fått narkolepsi som kan settes i sammenheng med svineinfluensavaksinen Pandemrix.

Flere enn 50 personer har fått tilkjent erstatning etter svineinfluensavaksinen. Det er ennå ikke avgjort hvor stor erstatningen blir. Også tre voksne vil få erstatning.

Tre voksne får erstatning etter svineinfluensavaksinen. Reporter: Eline Buvarp Aardal.

Christian Lundin

Bistandsadvokat Christian Lundin.

Foto: NRK
Rolf Gunnar Jørstad

Direktør i Norsk Pasientskadeerstatning Rolf Gunnar Jørstad.

Foto: NRK

Nye tall fra NPE viser at de har mottatt totalt 292 saker og har utbetalt drøye 16 millioner kroner i erstatning. Alle sakene dreier seg om skader etter Pandemrix-vaksinen. I 52 saker er det gitt medhold.

Tidligere er det kun barn som har fått erstatning, men nå er det også gitt medhold til tre voksne som har fått narkolepsi etter vaksineringen.

– På sin plass

Bistandsadvokaten til de tre, Christian Lundin, mener dette er viktig avgjørelse.

– Det er en erkjennelse fra Statens side om at disse skadene er et resultat av svineinfluensavaksinen. Derfor er det på sin plass at det treffes vedtak om at de har krav på erstatning, sier Lundin til NRK.

Alle tre fikk symptomer like etter vaksinasjonen. Derfor mener Norsk Pasientskadeerstatning at det er riktig å gi erstatning.

– I alle tre tilfellene er det en ganske rask utvikling av sykdomssymptomene etter at vaksinen ble gitt. Det er derfor vurdert at vaksinen kan være en årsak til sykdommen hos disse tre, sier direktør i Norsk Pasientskadeerstatning Rolf Gunnar Jørstad.

2,2 millioner nordmenn vaksinert

Høsten 2009 og vinteren 2010 rullet helsemyndighetene ut tidenes massevaksinasjonsprogram. 2,2 millioner nordmenn ble vaksinerte. Så kom meldingen om narkolepsi, I 2011 fikk en finsk studie av Pandemrix-vaksinen norske helsemyndigheter til å slå alarm.

Studien konkluderte med at det er en sammenheng mellom massevaksineringen mot svineinfluensa og økningen av narkolepsi hos barn.

Beregninger viste at det var omtrent ni ganger høyere risiko for å få søvnsykdommen hos dem som er vaksinert, enn hos dem som ikke er vaksinert.

Narkolepsi er en nevrologisk sykdom som kjennetegnes av plutselige og ukontrollerbare søvnanfall. Lundin sier at det er store forskjeller på hvordan hans klienter takler sykdommen.

– Noen sliter veldig, andre prøver å bite tennene sammen og medisineres mot det. Noen er trøtte, slitne, våkne på natta og noen har bivirkninger på grunn av medisinene mot narkolepsi, sier han.

Samtidig med at nordiske studier viser at det en sammenheng mellom svineinfluensavaksinering og narkolepsi hos barn, er det ikke bevist hos voksne.

42 barn og unge

NPE har hittil utbetalt drøyt 16 millioner kroner i erstatninger i 52 saker. Det er ennå ikke klart hvor mye hver enkelt vil få utbetalt.

– Det vil bli utredet hvilke medisinske skadefølger dette har fått for de enkelte, og hvilke økonomiske konsekvenser det medfører, så blir det utmålt erstatning i henhold til det. Det er åpenbart at staten har pengene som skal utbetales, sier Lundin.

Oversikten fra NPE viser at 42 barn og unge mellom 4 til 19 år som har fått medhold i at de har fått narkolepsi som kan skyldes vaksinen.

Skulle helst vært sykdommen foruten

NRK har vært i kontakt med de tre som er tilkjent erstatning. Ingen av dem ønsker å stille til intervju, men sier at de skulle heller ha vært foruten sykdommen enn å bli tilkjent erstatning.

Lundin sier det skal foretas individuelle vurderinger på hvor mye erstatning de tre har krav på.

– Hvis det er personer som har falt helt utenfor arbeid, har de krav på erstatning for hele inntektstapet, sier han.

Fortsatt venter over 80 søknader på å bli behandlet. Bistandsadvokaten tror dette taller vil øke.

– Det vil øke fordi det nå viser seg at også har krav på erstatning.

Rolf Gunnar Jørstad vil ikke utelukke at flere voksne vil få erstatning.

– De gjenværende sakene skal vurderes, så det er for tidlig å si noe om, sier han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger