NRK Meny
Normal

Må betale 300 000 kroner for ulovlig salg av helsekost

Helsekostfirmaet Vitamail sendte ut Polarkrill med krav om betaling til forbrukere uten at det var inngått gyldige avtaler. Nå må firmaet og daglig leder betale 300 000 kroner for lovbruddet.

Polarkrill/Gry Nergård

Forbrukerombud Gry Nergård ønsker tips, dersom forbrukere fremdeles opplever villedende markedsføring fra Vitamail.

Foto: Camilla Wernersen/NRK/Faksimile/Vitamail

I januar ville Forbrukerombudet bøtelegge helsekostfirmaet Vitamail for brudd på markedsføringsloven.

Vitamail klaget avgjørelsen inn til Markedsrådet uten hell. Nå har Markedsrådet slått fast at helsekostfirmaet Vitamail har bedrevet ulovlig salg av helsekostprodukter over telefon.

Vitamail må betale 250 000 kroner for lovbruddet. Daglig leder Daniel Sandvik må også ut med 50 000 kroner i overtredelsesgebyr.

Firmaet har erkjent at de over en lengre periode drev med telefonsalg i stor skala uten å oppfylle lovens krav om skriftlig aksept, skriver Forbrukerombudet i en pressemelding.

NRK har foreløpig ikke klart å komme i kontakt med Daniel Sandvik for en kommentar.

– Abonnementsfeller

Forbrukerombudet satte i gang undersøkelser etter å ha fått flere klager fra forbrukere som sier de har fått følgende tekstmelding etter å ha snakket med en telefonselger fra firmaet Vitamail:

«Velkommen som kunde! Du har nå takket JA til et abonnement på Polarkrill!»

Dette er ulovlig, ettersom firmaer som driver med telefonsalg er pliktige til å sende forbrukeren et skriftlig tilbud med vilkårene for avtalen. Forbrukeren må deretter akseptere tilbudet skriftlig, før et gyldig abonnement inngås.

– Fremgangsmåten Vitamail har benyttet seg av er et klassisk eksempel på en såkalt abonnementsfelle, sier forbrukerombud Gry Nergård.

– Forbrukerne blir lurt inn i et abonnement, ved å takke ja til et gratisprodukt i en telefonsamtale. Etterpå hevder firmaet at det er inngått avtale om levering av varer som de skal ha betalt for, forklarer Nergård.

Klager på ulovlig telefonsalg fra Vitamail

Flere har meldt inn telefonnumre som tilhører Vitamail med klager på ulovlig telefonsalg. Skjermdumpen er fra Tellows, et gratis inverssøk for telefon- og mobilnumre.

Foto: Skjermdump
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger