Visum-trøbbel i USA: Susanne (25) frykter hun ikke rekker ny jobb

1. juli skal Susanne Falch begynne i sin første jobb etter studiene i New York, men må trolig bli igjen i Norge på grunn av teknisk feil i det amerikanske visumsystemet.

Susanne Falch

FÅR IKKE REIST TIL USA: Susanne Falch skal egentlig starte i ny jobb som assisterende fotoredaktør i Time Inc. 1. juli, men frykter hun må ringe arbeidsgiver og si at hun ikke kommer seg til New York med det første.

Foto: Privat / NRK

Hundretusener verden over som har planer om å reise til USA, får ikke skrevet ut visumene sine på grunn av tekniske problemer i det amerikanske visum-systemet.

USAs ambassade i Oslo sier de jobber på spreng. Daglig søker cirka 50.000 mennesker fra hele verden visum til USA.

Susanne Falch (25) har søkt om nytt visum og ble fortalt at det tok mellom sju og ti dager. Da hun ikke hørte noe på to uker, gikk hun inn på hjemmesiden til den amerikanske ambassaden i Oslo. Der sto det at de ikke får skrevet ut visumene noe sted i verden, og at alle måtte forvente at visumene ble forsinket.

– Jeg er redd for at jeg ikke får startet i ny jobb neste tirsdag. Jeg er litt nervøs for det, det er den første jobben min etter skolen, sier Falch til NRK.

Falch har foreløpig ikke varslet arbeidsgiveren sin om problemene.

Frykter det kan ta tid

– Jeg håper det ikke tar for lang tid. Får jeg ikke lønn, får jeg ikke betalt husleien, og da får jeg ikke blitt i New York, rett og slett, sier Falch.

​«Vi opplever dette problemet verden over, det er ikke knyttet til ett spesielt land eller én visum-kategori», står det på den amerikanske ambassadens hjemmesider.

Siden 8. juni, i 14 dager, har amerikanske ambassader slitt med feilen.

Falch har ringt den amerikanske ambassaden gjentatte ganger, men kommer ikke gjennom til en behandler.

Kommunikasjonsrådgiver ved den amerikanske ambassaden i Oslo, Kjersti Ofstad sier det er beklagelig, og sier pågangen er ekstra stor akkurat nå.

– Det er veldig mange som ringer. Mange av spørsmålene får de svar på ved å høre på menyen. Hvis de hører og trykker seg til riktig plass, så kommer de til slutt til en person i den andre enden, sier Ofstad.

Feil i identitetsverktøyet

Feilen i visumsystemet ligger i det biometriske datasystemet, identitetskontrollen som kan kjenne igjen et menneske etter ansikt, fingeravtrykk, iris og blodkarmønstre.

– Vi har fått beskjed om at det er hardware-feil i det biometriske datasystemet. Vi kan derfor ikke gjøre den sikkerhetssjekken som skal til for at et visum skal gå gjennom, forklarer Kjersti Ofstad.

Ofstad sier 100 personer jobber på spreng for å få løst problemene.

Det amerikanske utenriksdepartementet har de siste årene økt bemanningen kraftig ved ambassader og konsulat verden over, for å få ned lengden på køene og ventetiden på visum.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger