Hopp til innhold

Viser frem nybygg på Utøya: 69 stolper skal minne om de døde

UTØYA (NRK): I dag presenterte AUF-leder Mani Hussaini det nye læringssenteret, Hegnhuset på Utøya. Bygget har bevart deler av det gamle Kafébygget, hvor 13 ungdommer mistet livet.

Mani Hussaini ønsker velkommen til hegnhuset på Utøya
Foto: Martin Roalsø

– Bygget er en viktig del av det som kommer til å være den nye Utøya som skal lære fremtidige generasjoner om angrepet her. Vi må lære av historien, slik at den aldri gjentar seg, sier AUF-leder Mani Hussaini til NRK.

Fredag er det fem år siden terroristen drepte 77 mennesker på Utøya og i Regjeringskvartalet i Oslo.

I forbindelse med femårsmarkeringen åpner et nytt læringssenter på Utøya. Senteret står der hvor Kafébygget, hvor 13 mennesker ble drept, stod. Deler av det gamle bygget er bevart. I dag ble læringssenteret, kalt Hegnhuset, presentert på Utøya.

Skulle rives

Hegnhuset på Utøya vil bli et minne- og læresenter bestående av flere hundre utvendige søyler som symboliserer alle dem som opplevde terroren. Huset åpnet for fullt under femårsmarkeringen fredag 22. juli.

AUF-lederen benyttet anledningen til fortelle om bakgrunnen for bygget:

– Hegnhuset ble bygget etter en diskusjon om hva vi skulle gjøre med det tidligere Kafébygget, hvor 13 av våre kamerater ble drept.

Han forteller at utgangspunktet var å rive Kafébygget, men at dette fikk sterke reaksjoner fra pårørende. Nå er han glad for at de valgte å ikke rive.

Søyle for hver av de drepte

– Vi har kalt det Hegnhuset fordi det hegner om noe, det hegner om deler av kafébygget, både der de 13 ble drept, men også delene hvor mange gjemte seg, noe som var med på å redde livene deres. Bygget hegner dermed både om døden og overlevelsen, sier Hussaini.

I bygget kan man se synlige skudd etter den 22. juli. 69 stolper går helt opp til taket for å minne de 69 menneskene som ble drept på Utøya for nesten fem år siden.

– Hvorfor har vi gjort dette? Vi mener at hvis vi ikke lærer hva ekstremisme er, så er historien dømt til å gjenta seg, sier AUF-lederen.

SMS-er fra Utøya

Kulehull og falmede roser er bevart, og en åtte meter lang og to meter høy tidslinje er sentral i bygget. Her er flere SMS-er som ble sendt fra Utøya 22. juli utstilt, både fra ungdommer som overlevde, og fra dem som ikke gjorde det.

For de berørte vil Utøya i år være åpen for besøk i tre dager i forbindelse med femårsmarkeringen.

De nye delene av Hegnhuset er et senter for demokratilæring, og det er åpent for alle. Den fremste målgruppen er imidlertid ungdomsskoleelever.

– De som går på ungdomsskolen nå var 9-10 år den gang. De husker 22. juli som noe vondt, men ikke nødvendigvis hva det handlet om, mener AUF-lederen.

AKTUELT NÅ