Hopp til innhold

Norske utenlandssoldater mer tilbøyelige til å overlevere fanger til tortur

Soldater i utenlandstjeneste synes i større grad enn vernepliktige at det er greit å overlevere en fange til parter som kan komme til å torturere fangen.

Anne-Grete Strøm-Erichsen under medaljeseremoni på Gardermoen

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen deler ut medaljer til norske soldater som har avsluttet tjeneste i Afghanistan på Gardermoen i fjor.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og generalsekretær i Røde Kors, Åsne Havnelid.

Soldatundersøkelsen 2013 har blitt utført på oppdrag av både Forsvarsdepartementet og Røde Kors. Både forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og generalsekretær i Røde Kors, Åsne Havnelid, var til stede for å presentere rapporten.

Det kommer fram i Soldatundersøkelsen 2013, som ble framlagt i dag.

Rapporten, som er utarbeidet av Ipsos MMI for Norges Røde Kors og Forsvarsdepartementet, undersøker norske soldaters kunnskaper og holdninger omkring spørsmål knyttet til krigens folkerett.

Et av spørsmålene som stilles i undersøkelsen dreier seg om det er greit å overlevere fanger til lokale myndigheter dersom det er risiko for at fangene kan bli utsatt for tortur.

– Ikke greit

Her svarer 19 prosent av soldatene feilaktig at det er greit. Ser man utelukkende på dem som har deltatt i internasjonale operasjoner så stiger andelen som synes at dette er greit til 28 prosent.

– Det er ikke greit å overlevere fanger til myndigheter som driver med tortur, sier generalsekretær Åsne Havnelid i Røde Kors til NRK.no.

– Når det gjelder tortur så er reglene absolutte.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen mener soldatene ute i felt stadig står overfor vanskelige dilemmaer hvor det ikke bare er enkelt å anvende regelverket.

– Reglene er tydelige, men dette kan likevel være vanskelig og komplekst, sier hun.

– Egne regler i Afghanistan

– I Afghanistan opprettet vi en avtale med myndighetene som skulle sikre at fangene ikke skulle bli utsatt for tortur, hadde egne inspeksjoner av fengslene og fulgte opp våre egne fanger. Så dette kan likevel være utfordrende, sier Strøm-Erichsen.

– Men man burde vel kunne forvente at soldater i utenlandstjeneste burde kunne nettopp dette bedre enn andre soldater?

Sjef for Forsvarets høgskole, Louise Dedichen.

Sjef for Forsvarets høgskole, Louise Dedichen, mener undersøkelsen peker på konkrete og reelle utfordringer.

– De som er i utenlandstjeneste kjenner godt til regelverket og vår avtale med afghanske myndigheter. Men samtidig kjenner man til at fengsler i Afghanistan ikke nødvendigvis er trygge. Det gjør at dette er et vanskelig dilemma, selv om regelverket er absolutt, sier hun.

Kunnskapen må vedlikeholdes

Soldatundersøkelsen 2013 viser i hovedsak at norske soldaters kunnskap om krigens folkerett er god, og at den har blitt styrket i årene siden den ble gjennomført i 2004 og 2009.

I Forsvaret er det i de siste årene blitt lagt større vekt på å gi opplæring til soldatene når det gjelder dette temaet.

Sjef for Forsvarets høgskole, Louise Dedichen, har likevel ikke noe godt svar på hvorfor utenlandssoldatene i større grad svarer feil på spørsmålet om overlevering av fanger til mulig tortur.

– Dette er noe vi må ta tak i som en konkret og reell utfordring i opplæringen av soldatene, sier Dedichen.

– Det betyr for meg at vi må være flinke til å vedlikeholde kunnskapen. Det holder ikke bare å lære dette en gang, sier hun.

AKTUELT NÅ