NRK Meny
Normal

Prøvde å melde fra om feilparkert bil da bomben smalt

Etter at Anders Behring Breivik parkerte bombebilen utenfor Høyblokken ble vaktsentralen varslet. – Vi fulgte prosedyrene, men det var desverre ikke tilstrekkelig, sier sikkerhetsansvarlig, Ole Peder Nordheim.

Det var resepsjonisten som varslet vaktsentralen ikke lenge etter at Behring Breivik hadde satt fra seg kjøretøyet med eksplosiver utenfor Høyblokka i Regjeringskvartalet.

Det første som ble gjort var å sjekke overvåkningskameraene, men da hadde føreren allerede forlatt bilen. Deretter ble filmen spolt tilbake, og vaktfolkene kunne se at Behring Breivik forsvant ut av kamerabildet like ved Høyblokken.

Var det ingen som så at han gikk fra bilen?

– Det var ingen som så det på direkten. De på vaktsentralen så det først da de spolte tilbake filmen, sier Nordheim som er sikkerhetsansvarlig i Regjeringskvartalet.

– En utfordring for fire øyne

Grunnen til at de ikke så Behring Breivik i det han forlot bilen, er ifølge Nordheim, på grunn av at de mange bildene fra overvåkningskameraene kun vises på et begrenset antall dataskjermer.

I tillegg var det kun to ansatte på vakt.

– Fire øyne har utfordringer med å følge alle skjermene til en hver tid samtidig som de skal håndtere radiosamband, telefoner, alarmsignaler og lede mannskapet i sine rutiner, sier Nordheim.

Kunne systemene vært bedre?

– Det vil bli et spørsmål for ettertiden. Å ha 300 eller 400 monitorer for hvert enkelt kamera nede på vaktsentralen, går ikke. Da måtte vi ha hatt like mange ansatte på plass som antall kameraer.

Lette etter reklamemerker

Det ble forsøkt å sjekke registreringsnummer opp mot eier før bilen eksploderte. De to operatørene som ble satt på saken lette også etter reklamemerker for å kunne identifisere kjøretøyet.

– Rutinene er å finne ut hvem som eier bilen og deretter kontakte vedkommende for å få dem til å fjerne den, men så langt kom de jo ikke denne gangen. Bilen stod jo definitivt ulovlig parkert, sier Nordheim til NRK.no.

Kunne de gjort noe annerledes?

– Det er alltid farlig å si at man ikke kunne gjort ting anderledes, men jeg har snakket med dem som var på jobb, politiet og jeg var også til stede i området da det skjedde, og våre sikkerhetsvakter og resepsjonsvakter fulgte de prosedyrene som er etablert, men det var dessverre ikke tilstrekkelig, sier sikkerhetsansvarlig i Regjeringskvartalet.

Han understreker at det i etterkant vil bli gjort en grundig evaluering av hendelsen.

Ringte ikke politiet

Nordheim sier det ikke er uvanlig at uvedkommende biler kjører inn i Grubbegata, og at de har en rutine på og selv undersøke kjøretøyene før de kontakter politiet.

Våre rutiner er da å sjekke ut det vi kan sjekke ut før vi kontakter politiet. I de fleste tilfeller er det jo budleveranser og andre som kjører til tross for skilting, sier han.

Debatten i media og mistankene om at ansatte kanskje ikke har gjort den jobben de skal, er en stor belastning for folk, ifølge Nordheim.

– Jeg må understreke at folkene våre har gjort jobben sin i henhold til rutinene. Så får vi i ettertid gjøre evalueringer og se om rutinene våre er gode nok, men de har gjort jobben sin, sier han.

– Mange er sterkt preget av det de har vært gjennom etter den 22. juli, og jobber mye for å komme tilbake til hverdagen. Da er det tungt med disse oppslagene som har kommet de siste dagene.Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger