Hopp til innhold

Årdal-rapporten: Widerøe ville ikke ta med drapsmannen

Den drapssiktede 31-åringen i Årdal-saken skulle egentlig fraktes ut av landet tre dager før drapene på bussen ble begått. Uttransporteringen ble utsatt fordi flyselskapet Widerøe bare vil ha én asylsøker om bord av gangen.

Busstragedie på Valdresekspressen

MANGE FEIL: I evalueringsrapporten til politiet blir det påpekt flere mangler. Det kommer også frem at ofrene på Valdresekspressen døde før AMK mottok den første meldingen. I strid med gjeldende rutiner varslet ikke de politiet før 10 minutter senere.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Mandag 4. november i fjor ble tre personer drept på Valdresekspressen. Gjerningsmannen er en asylsøker fra Sør-Sudan. Han har i ettertid nektet å la seg avhøre og vil ikke vedkjenne seg gjerningen.

I en fersk rapport, som ble offentliggjort mandag ettermiddag, tar politiet selvkritikk for mye som gikk galt drapskvelden. Det kommer også frem at asylsøkeren skulle ha vært sendt ut av Norge 1. november, tre dager før den fatale kvelden.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Utsatt to ganger

Richard Kongsteien, Widerøe

KONTROLL: Kommunikasjonsdirektør i Widerøe Richard Kongsteien sier det er viktig at de kabinansatte føler seg trygge.

Foto: Widerøe

I rapporten går det blant annet frem at Widerøe ikke ønsket å tranportere 31-åringen fordi de allerede hadde en annen asylsøker om bord på den samme flighten. Transporten av asylsøkeren ble utsatt to ganger.

Les også: Tre personar drepne i busskapring - ein mann i 30-åra er pågripen

Les også: – Ble drept uten kamp på bussen

Les også: Siktet 30-åring nekter for bussdrapene

Opprinnelig skulle han transporteres 1. november. Deretter ble ny dato 4. november. Endelig reisedato skulle vært 5. november.

– Vi har regler i selskapet som sier at vi bare skal ha med en uledsaget asylsøker per flight. På flere av flygingene er det bare en kabinansatt om bord og vi vil at fokus til de kabinansatte skal være på sikkerheten til passasjerene. Vi ønsker at de skal føle de har kontroll over kabinen, forklarer kommunikasjonsdirektør i Widerøe Richard Kongsteien til NRK.

Han understreker at det er samme regler for transport av funksjonshemmede, fangetransporter og ved transport av barn som flyr uten foreldre.

– Avdekket svakheter

Politimeister Ronny Iden

TAR SELVKRITIKK: Politimester i Sogn og Fjordane Ronny Iden har allerede utbedret flere av feilene som ble påpekt i rapporten om Årdal-saken.

Foto: Steinar Lote / NRK

Politimester i Sogn og Fjordane politidistrikt, Ronny Iden, sier han ikke har detaljer om uttransporteringen av asylsøkeren eller om forhold som kunne forhindret hendelsen.

– Jeg har ikke kjennskap til noe som kunne forhindret denne hendelsen. Vi har ikke hatt kontakt med Widerøe i forbindelse med evalueringsrapporten. I tilfeller med uttransportering er det Politiets utlendingsenhet (PU) som bestiller billetter og som redegjør for den delen av saken.

I kjølvannet av trippeldrapet på Valdresekspressen ble politiet i Sogn og Fjordane bedt om å levere en evalueringsrapport til Politidirektoratet (POD). Her tar de mye selvkritikk, noe POD mener er berettiget.

Blant svakheter som er trukket frem i rapporten er:

  • Politiets valg av vei til åstedet.
  • At de var underbemannet på politiets operasjonssentral.
  • At den første politipatruljen ikke hadde med seg våpen i bilen.
  • At den generelle beredskapen i politidistriktet ikke er god nok.

– Det har vært svakheter som har vært viktig å belyse og de har vært mange nok. I rapporten har vi hatt fokus på selve hendelsen og jobbet frem noen læringspunkter. Det har vært viktig å iverksette tiltak på de svakhetene som er avdekket, sier politimester Iden til NRK.

Ressursmangel tema i rapporten

Tiltakene som er iverksatt er:

  • operatører som må forlate operasjonssentralen for å gjøre andre oppgaver tar med seg bærbart samband.
  • politipatruljene har fremskutt lagring av våpen i bilen.
  • det vil bli gitt opplæring i GPS-utstyr.
  • politidistriktet skal i bedre grad kartlegge hvordan de eksisterende ressursene kan prioriteres for å opprettholde en best mulig beredskap.
Operasjonssentralen i Sogn og Fjordane politidistrikt

TAR SELVKRITIKK: Operasjonssentralen i Sogn og Fjordane har skjerpet rutinene etter tragedien på Valdresekspressen hvor tre personer ble drept.

Foto: Nyhetsspiller

Det kommer også frem i rapporten at det er en betydelig ressursmangel i politidistriktet for å kunne opprettholde tilfredsstillende beredskap. I rapporten heter det blant annet:

«(...). Det er heller ikke mulig å foreta ressursallokering fra andre deler av politidistriktet uten at dette på en kritisk måte svekker intern drift eller andre lovpålagte oppgaver i politiets portefølje»

– Er du fornøyd med ressursene politikerne har bevilget ditt politidistrikt?

– Jeg vil ikke gå inn i politiske betraktninger. At bemanningssituasjonen også i vårt distrikt er anstrengt er noe alle er klar over, avslutter Iden.

I 2012 fikk Idens politidistrikt seks nye politibetjenter. I fjor fikk de ytterligere syv nye stillinger. Iden ønsker ikke å si noe om forhåpningene for 2014.

I rapporten kommer det også frem at etterforskningen viser at ofrene på bussen ble drept før AMK mottok den første varslingen klokken 17.21.

Politiet mottok den første meldingen om hendelsen klokken 17.31, stikk i strid med gjeldende rutiner hvor alle nødetatene skal varsles ved alvorlige hendelser.

Les også: Brannvesenet vart ikkje varsla om knivmannen

Les også: Innringer på nødtelefon: «Terrorhandling. Flere drepte»

Les også: Brukte AMK-operatørar utan nok opplæring

AKTUELT NÅ