Breivik ville ha bombegård i Sverige

Anders Behring Breivik kontaktet en rekke svenske kommuner og eiendomsmeglere for å leie en bortgjemt eiendom i Sverige. Trolig planla terroristen å bygge bomben sin utenfor Norges grenser.

E-post til Anders Behring Breivik

I denne e-posten til Anders Behring Breivik ble han tilbudt å leie en isolert gård i Sverige.

Foto: SVT

I det såkalte «manifestet» anbefaler Breivik å leie en base for produksjon og lagring av terrormatriell utenfor sitt eget lands grenser – for å redusere sjansen for å bli oppdaget.

Nå viser e-poster fra Breiviks private mailkonto at han drev en omfattende eiendomsjakt i Sverige mer enn et halvt år før han leide bombegården på Åsta.

Det er Sveriges Televisjon (SVT) som har fått tak i Breiviks e-poster. Av korrespondansen fremgår det at Breivik ble tilbudt å leie en gård utenfor tettstedet Koppom i Eda kommune – nær grensen mot Norge.

Isolert bondegård

6. juni 2010 mottok turistkontoret i Eda en mail fra Anders Behring Breivik. Den lød slik:

«Hei. Mitt navn er Anders Behring og jeg har besluttet å bruke de nærmeste ett til to årene på å skrive en bok om aksjestrategier, primært teknisk analyse og psykologi relatert til aksjehandel. I den sammenhengen forsøker jeg å finne et stille og isolert sted i Torsby eller Eda kommune, en ledig og forlatt bondegård. Jeg ville være veldig takknemlig om du kunne hjelpe meg å finne et passende sted, eller kanskje guide meg til noen som har lokalkunnskap om avviklede små bondegårder i Eda eller Torsby.»

Breivik fortalte at han var villig til å betale 1000-4000 svenske kroner i måneden, at stedet måtte ha et uthus eller garasje, og at det ikke var nødvendig med møbler, elektrisitet eller innlagt vann.

You will have to rent f example a rural small farm (an urban garage may also work in rare cases) which will be your explosives acquisition base. You will also have to buy/rent a car. Consider renting a property at a remote location where privacy is assured. The property must have a relatively large outhouse where you are able to unload explosives components and store it if necessary

Anders Behring Breivik / Breiviks «manifest»

Merkelig henvendelse

Christina Ôster

Turistvert Christina Ôster synes det er fryktelig å tenke på at hun kunne bidratt til at Breivik fikk leie en gård i hennes kommune.

Foto: SVT

Turistvert Christina Öster i Eda kommune husker e-posten fra Breivik godt. Hun stusset over Breiviks dekkhistorie.

– Jeg syntes det var en merkelig henvendelse. Han skulle skrive en bok om børsen, og så ville han ha et isolert gårdsbruk uten strøm. Man trenger vel i så fall i det minste en datamaskin som er koblet til nettet. Men jeg er turistvert og da må man gi den service man kan. Så jeg prøvde å hjelpe, sier hun til SVT.

Christina Öster fant fram til et sted som passet til Breiviks spesifikasjoner. I svarmailen skrev hun:

«Jeg kan tipse om et hus med uthus utenfor Koppom i Eda. Det ligger ensomt til, med skogen bak og en innsjø i passe gangavstand.»

I tillegg ga hun Breivik kontaktopplysninger til eieren av huset.

– I dag tenker jeg jo at han hadde tenkt å bygge bomben sin der. Og det er jo fryktelig å tenke på hva jeg i så fall kunne ha stelt til for Koppom, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Eda

Det var i dette området i Eda kommune nær norskegrensen at Anders Behring Breivik fikk tilbud om å leie en isolert bondegård.

Foto: SVT

SVT har forsøkt å få eieren av huset i tale, men han vil overhode ikke kommentere saken.

Nedgravd depot

I tillegg til e-posten til Christina Öster, sendte Breivik et titalls tilsvarende henvendelser til eiendomsmeglere og kommunale og regionale instanser i Eda og Torsby. De fleste svarte at de ikke kunne hjelpe.

Eiendomsjakten i Sverige er ikke omtalt i Breiviks «manifest». Der hevder han at først begynte å lete etter egnede steder å bygge bomben flere måneder etter at kontakten med Sverige fant sted.

Samtidig som Breivik prøvde å leie en svensk gård, gravde han ned et depot med ammunisjon, panserbeskyttelse og annet utstyr like ved svenskegrensen og Torsby og Eda kommune.

Dokumentaren ”Breivik og Sverige” vises i programmet Uppdrag Granskning på SVT1 i kveld klokken 2000.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger