Hopp til innhold

– Forsøkte å forhandle med politiet allerede på Utøya

Anders Behring Breivik ble holdt på Utøya i flere timer etter at han ble pågrepet i et skogholt. Allerede da forsøkte han å stille krav til politiet.

Beredskapstroppen ankommer Utøya

Her har Beredskapstroppen akkurat ankommet Utøya. Minutter senere hadde de pågrepet Anders Behring Breivik.

Foto: Marius Arnesen / NRK

32-åringen ble holdt i forvaring hovedhuset i flere timer mens politiet forsøkte å få oversikt over det grusomme kaoset på øya i Tyrifjorden, opplyser kilder i politiet til NRK.

NRK kunne onsdag avsløre at Beredskapstroppen var under et sekund fra å skyte mot gjerningsmannen under den dramatiske pågripelsen sist fredag.

I siste sekund stoppet en av polititjenestemennene skuddet da han ropte at Behring Breivik ikke hadde sprengstoff på kroppen.

Bakgrunn: Pågripelsen minutt for minutt

Umiddelbart etter pågripelsen ble klærne gjennomgått, og tømt for ammunisjon og andre gjenstander.

Video Var et tidels sekund fra å skyte Behring Breivik

Video: Politiet var et tidels sekund fra å skyte Behring Breivik før han overga seg. Etter pågripelsen forsøkte han å forhandle med politiet, forteller en kilde i politiet til NRK.

– Forklarte drapene

32-åringen ble påsatt håndjern. Det ble også tatt et bilde av Behring Breivik som umiddelbart sendes videre til Beredskapsroppens operative stab.

På dette tidspunktet er Delta-troppen fortsatt i full beredskap. De vet ikke om det er flere gjerningsmenn. Mens deler av styrken passer på Behring Breivik, gir andre førstehjelp til ungdommene på øya og redder flere liv.

Etter det NRK kjenner til snakker Behring Breivik mye under pågripelsen, og gir en slags forklaring på hvorfor han har utført drapene.

– Gjenstander i trærne

NRK får opplyst at massedrapsmannen holdes på Utøya i flere timer etter pågripelsen. En stund holder politiet ham i området der han ble pågrepet. Senere fraktes han ned til hovedbygningen.

Der holdes han unnder oppsyn av to sivilekledde politimenn fra Oslo. Mens de passer på Breivik forsøker der å skaffe seg oversikt over situasjonen. Behring Breivik har hengt opp flere gjenstander i trærne som politiet lurer på er sprengstoff.

Allerede her forsøker 32-åringen å forhandle med politiet blant annet ved å stille ulike krav, etter det NRK kjenner til.

Poltiet har til nå vært sparsomme med detaljer rundt pågripelsen på Utøya, men onsdag fortalte innsatsleder i Nordre Buskerud, Håvard Gåsbakk mer om minuttene etter at politiet kom til øya under en pressekonferanse i Hønefoss.

Sprang gjennom krattet

Da det første teamet fra Beredskapstroppen kom frem, møtte de mange ungdommer som peker nordover på øya, og sier at gjerningsmannen er der.

– Når vi nærmer oss cirka ett minutt senere ser vi at det skytes på sydspissen av øya. Vi ser nedslag i vannet og hører smell hele tiden. Vi løper umiddelbart mot sydspissen. Når vi nærmer oss - det er 300-350 meter å løpe - begynner vi å bruke stemmen, sier innsatslederen.

Han forteller videre at troppen tok seg gjennom tett kratt og bekrefter at det er svært vanskelig å få oversikt.

– Det er vanskelig å få oversikt. Etter hvert kommer vi inn i mer skogsterreng. Brått står gjerningsmannen foran oss med hendene hevet over hodet. Han blir da pågrepet på vanlig måte, sier Gåsbakk.

Pågripelsen minutt for minutt:

  • 17.30: Oslo-politiet blir varslet om skuddene på Utøya.
  • 17.38: Beredskapstroppen i Oslo samles og kjører i bil mot Utøya.
  • 18.09: Delta er framme ved fastlandssiden klokken, men må vente på båt som kan ta dem over til øya.
  • 18.27: Pågripelse. To minutter etter at Beredskapstroppen kommer i land på Utøya pågripes Behring Breivik. Politiet beslaglegger da en maskinpistol, i tillegg til et annet håndvåpen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ