Hopp til innhold

Stoltenberg: Vil vurdere mer videoovervåking

Jens Stoltenberg har fått tips av borgermesteren i København om hvordan man bekjemper overfallsvoldtekter.

Video 5a49155b-640e-4be2-b086-832010033bac.jpg

Video: Stoltenberg fikk råd av Københavns borgermester

Statsminister Jens Stoltenberg har i formiddag møtt Københavns borgermester Frank Jensen og politidirektøren i den danske hovedstaden for å få gode råd til hvordan man bekjemper overfallsvoldtekter.

Stoltenberg har fått tips om hva slags tiltak som kan gjøre Oslo like trygt som København i forhold til overfallsvoldtelter.

Voldtektsbølgen i Oslo får frykten til å spre seg blant norske jenter. I København derimot er tallet på overfallsvoldtekter på retur, og de danske jentene kjenner seg stort sett trygge når de går ute på nattetid.

I 2010 var det 15 færre overfallsvoldtekter i den danske hovedstaden, til tross for at de har dobbelt så mange innbyggere som Oslo.

Les også: Storberget: – Oslo fortsatt trygg

Vil gå gjennom danske tiltak

– Jeg har lært at man her har valgt økt bruk av DNA-register, økt bruk av videoovervåking, forebygging når det gjelder natteliv i forhold til ansvarlig adferd, samt et mer opplyst bybilde, sier Stoltenberg til NRK.

I tillegg har København bedret kollektivtilbudet på nattetid.

Stoltenberg sier at han har fått forelagt mange forskjellige tiltak, og at de til sammen har bidratt til et tryggere København.

– Kan du love at noen av disse vil bli tatt i bruk i Oslo?

– Jeg skal i hvert fall love at vi går igjennom alle de danske tiltakene og ser hvordan vi kan følge opp dem i Oslo. Noe er vi allerede i gang med, for eksempel økt bruk av DNA-register som etterforskningsvirkemiddel.

Stoltenberg sier at han vil snakke med Oslo kommune rundt hvordan man kan få til økt og bedre belysning i bybildet.

Video Synlig politi gjør jentene trygge i København

Video: Synlig politi gjør jentene trygge i København (reportasje fra 28. oktober.

Vil vurdere videoovervåkning

Statsministeren er også åpen for mer kontroversielle virkemidler, som mer bruk av kamera:

– Videoovervåking er også aktuelt, selv om det er omstridt, sier han etter møtet med borgermesteren.

Tidligere i morges sa Stoltenberg til NRK at kameraovervåking av busslommer og andre offentlige trafikknutepunkt er virkemidler som kan være omstridte, men at en må erkjenne at en noen ganger står overfor et dilemma.

Stoltenberg sier at noe må gjøres raskt i Oslo, og at dagens situasjon ikke kan vedvare.

– Situasjonen i Oslo nå er helt uakseptabel. Da er det viktig at alle gode krefter går sammen og ser på hva vi kan lære av andre for å lykkes bedre, sier Stoltenberg til NRK.

Video Dansk politi om valdtekter og mørketal

Video: Dansk politi om voldtekter og mørketall (reportasje fra 28. oktober)

Fokuserer på natteravner og frivillige

Københavns borgermester Frank Jensen sier at man skal være varsom med å sammenligne tall for voldtekter i Norge og Danmark fordi det er forskjellig lovgivning på området.

Men likevel poengterer han at kampen mot overfallsvoldtekter er et område de har hatt mye fokus på i Danmark og i København.

– Man kan forebygge at man kommer i den situasjonen hvor voldtekter utføres. Det har skapt trygghet og sikkerhet i nattelivet. Vi har en oppmerksomhet rettet mot unge som er ute og morer seg, hvor natteravner og frivillige beveger seg rundt i nattelivet og skaper trygghet, sier han til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger