Vil vite om hun er gravid

Norske arbeidsgivere er oppgitt over at det blir forbudt å spørre arbeidssøkere om de er gravide.

Illustrasjonsfoto

Gravid? En privat sak eller noe du bør regne med å få spørsmål om når du stiller til jobbintervju?

Foto: Aina Rødal / NRK

Arbeidsgiverne mener det er helt naturlig å spørre kvinner på jobbintervju om de er gravide.

Hva mener du? Si din mening nederst i saken.

Vil skjerpe loven

Regjeringen vil skjerpe likestillingsloven slik at det blir ulovlig å spørre en arbeidssøker om de planlegger å få barn.

- Håpløs detaljstyring, sier administrerende direktør i arbeidsgiverorganisasjonen HSH, Vibeke Madsen.

Vibeke H. Madsen, adm.dir. HSH

Vibeke H. Madsen

-Ja, det er i hvertfall mange sider ved denne saken som ikke har kommet fram, og HSH er derfor kritisk til hvordan dette skal gjennomføres. Vi lurer veldig på hvilke råd vi skal gi til våre ledere på hvordan de faktisk skal være lovlydige.

Vil forby spørsmål om graviditet

Regjeringens forslag om å forby spørsmål om planlagt graviditet under jobbintervju kommer etter et initiativ fra Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Siden 2000 har tallet på klager som angår diskriminering av gravide i arbeidslivet økt jevnt og trutt. Det utgjør i dag en tredel av alle henvendelser til ombudet. Det er derfor nødvendig med en innskjerping av lovverket, sier avdelingsleder i ombudet, Elisabeth Lier Haugseth.

Elisabeth Haugseth, avd. dir hos Likestillings- og diskrimineringsombudet

Elisabeth Haugseth

- Likestillingsloven forbyr å legge vekt på graviditet. Det er spørsmål om loven er klar nok slik at man kan si at det er forbudt å spørre om graviditet, slik loven er utformet i dag. Derfor mener vi det er viktig å få presisert at det også er forbudt for arbeidsgiver å spørre om graviditet.

Video: Om den nye lovteksten.

Den statlige arbeidsgiverforeningen Spekter frykter at mange mange av deres medlemmer kommer til å gjøre seg til kriminelle med det nye lovverket.

Denne bekymringen deler Vibeke Madsen fra HSH:

- Poenget er at i et intervju så ønsker du å bli kjent med hele kandidaten. Man snakker naturligvis om man er gift og hvor man bor og hvordan man ser på framtiden. Det er viktig for en arbeidgiver å forstå og kjenne denne personen, også for å kunne tilrettelegge for jobb. Og hvis det da viser seg at personen er gravid, er det viktig for arbeidsgiver å få kjennskap til det, sier Madsen.

For Likestillings- og disksrimineringsombudet er det likevel viktigst å få fram at spørsmål om graviditet ikke har noe i et jobbintervju å gjøre

- En arbeidsgiver som virkelig vil omgå det vil sikkert klare å finne kreative løsninger, men vi mener likevel det er viktig å presisere dette forbudet i lovs form slik at det er klart for alle at det er ikke lov å legge vekt på graviditet eller eller mulig graviditet når man skal ansette en person i en ledig stilling, sier avdelingsleder Elisabeth Lier Haugseth.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger