Hopp til innhold

Vil vite hvordan de får informasjon

Datatilsynet krever svar fra iam.no innen to uker på hvor de henter personopplysningene fra. De reagerer på at informasjon om mindreårige personer legges ut.

Skjermdump fra iam

Datatilsynet sendte i går brev til iam.no med flere spørsmål om driften og om informasjonen de formidler på nettsidene sine.

LES: Ny nettside vet alt om deg

- Vi snakket med dem på telefon i går, og har gitt dem 14 dagers frist på å svare på skriftlige spørsmål fra oss. Vi håper de svarer på spørsmålene våre, sier Kim Ellertsen, avdelingsdirektør ved juridisk avdeling i Datatilsynet.

Kim Ellertsen, avdelingsdirektør i Datatilsynet.

Kim Ellertsen

Foto: NRK

Tilsynet har bedt I’m International AS om svar på følgende spørsmål:

  • Hjemmelsgrunnlag for behandling av personopplysninger på det nevnte nettsted.
  • Hvilken kilde(r) som er benyttet for å innhente opplysningene som er publisert på nettstedet.
  • Hvordan virksomheten sikrer ivaretakelse av kravet om at personopplysningene skal være korrekte og oppdaterte.
  • Hvordan virksomheten forhindrer at opplysninger om personer som har skjulte telefonnummer og adresser publiseres.
  • Hvilke rutiner virksomheten har for publikums korrigering av opplysninger.

LES: Brevet fra Datatilsynet

Hemmelige nummer

Ellertsen sier Datatilsynet reagerer på opplysninger om at mindreårige dukker opp i søk hos nettjenesten med informasjon som navn og telefonnummer. I tillegg dukker det opp telefonnumre som skal være hemmelige, uriktige personopplysninger om folk, samt opplysninger om døde personer.

- Vi skal finne ut hvor feilen ligger når hemmelige nummer havner på nettsidene deres. Det skal vi finne ut, sier Ellertsen.

- Informasjonen de leverer bør være korrekte. Da jeg søkte på mitt eget navn dukket adressen opp med feil postnummer, legger han til

LES: Fant mindreårig datter på iam.no

Viktig med personvern

- Det er viktig for oss å vite hvor iam.no henter informasjonen fra. Når vi vet det kan vi gjøre en analyse av deres rettigheter og plikter, og om det de driver med er lovlig eller ikke, sier Ellertsen.

Ellertsen kan foreløpig ikke si om Datatilsynet kan kreve at iam.no kvalitetssikrer informasjonen de leverer. Det kommer an på nettsidene de henter opplysningene fra, og hva slags avtale de har med enkeltpersoner.

Nettsiden skal i prinsippet følge gjeldende EØS-regler for søkemotorer. Personverdirektivet gjelder for nettsider som tilbyr tjenester til nettbrukere i EØS-land.

Disse reglene sier blant annet at:

  • Dersom man lager brukerprofiler ved å legge til personopplysninger hentet fra andre kilder enn den opplysningene gjelder, man ha samtykke fra den enkelte.
  • Dersom man skal lagre indviduell søkehistorikk, må man ha samtykke fra den enkelte.
  • Søkemotorer som lager profiler av personer (...) må ha et rettslig grunnlag for å behandle opplysningene, for eksempel samtykke fra den det gjelder. De må også imøtekomme alle andre krav i personverndirektivet, som blant annet krav til opplysningenes kvalitet.

Datatilsynet kan ikke si om iam.no bryter noen av reglene før de har fått svarene fra selskapet og undersøkt dem nærmere.

Christoffer Biong

Christoffer Biong, fylkessekretær og IT-ansvarlig i Venstre.

Foto: Ingeborg Kjos

Overtramp mot personvernet

Initaitivtaker til facebook-aksjon mot iam.no og venstrepolitiker, Christoffer Biong, mener nettjenesten representerer et overtramp mot folks personvern og at de bryter med personverdirektivet.

- Fordi de ikke henter samtykke fra de det gjelder. Og fordi de tråkker over en grense når de legger ut så mye informasjon om folk uten at det går an å reservere seg på ordentlig, sier Biong.

Han mener det er prinsipiellt er galt å bruke personopplysninger uten å få lov fra hver enkelt person.

- Selv om personlige opplysninger ligger andre steder på internett betyr ikke det at andre fritt kan bruke det, mener Biong.

Moralsk ansvar

Facebook-gruppen han startet mot iam.no har fått over 3000 medlemmer på ett døgn. Biong stod også bak facebook-aksjonen mot Eniro tidligerer i år da telefonkatalogen.no publiserte alder sammen med telefonnumrene. Eniro valgte da å stanse tjenesten, og fjernet dette etter påtrykk fra publikum.

- Selv om ikke Datatilsynet finner tjenesten til iam ulovlig, mener jeg selskapet har et moralsk ansvar for å fjerne flere av opplysningene, som alder og skatteopplysningene, sier Biong.

- Dessuten må vi få en politisk debatt om personopplysningsloven ivaretar folks personvern godt nok, legger han til.

Han mener det burde være slik at selskaper som iam må innhente tillatelse før de starter opp en slik tjeneste.

- En slik ordning vil vi ta opp i Venstre, sier Biong.

Bra med debatt

Kim Ellertsen i Datatilsynet synes det er bra og viktig at vi får oppmerksomhet og en personvern og overvåking nå.

- Det er herlig at dette med personvern endelig skaper bred debatt. Dette engasjerer den vanlige mannen i gata og politikere. Vi må spørre oss hva slags personvern vi ønsker oss, og undersøke informasjonsleverandørenes integritet, sier Ellertsen.

Datatilsynet har i mange år sett på informasjonsdeling og overvåking som en potensiell trussel mot personvernet. De ser meget positivt på debatten rundt hva som bør være lov og ikke lov.

- Folk har hatt et avslappet forhold til internett og deling av personlige opplysninger. Folk må være bevisste på hvilke opplysninger man legger ut. Men hvor forsiktige man skal være er opp til den enkelte, sier han.

Han mener selv han ikke har noe å skjule for slike tjenester, men forstår at det for enkelte kan være skremmende å se slik informasjon om seg selv så tilgjengelig.

Han forteller at lukkede facebook-profiler kan være med å hindre at personlige opplysninger spres, samt å tenke over hva man deler på Twitter og på diverse vegger og gjestebøker. Han nevner at folk har reservasjonsrett mot reklame og at det er viktig å skjule sine passord.

- Bruk hodet, tenk over det du gjør på internett, oppfordrer Ellertsen, og er takknemlig for at folk tipser dem når de føler personvernet er krenket.

Ellertsen mener at dersom det viser seg at det iam.no har alt på det tørre, kan det hende politikerne vil jobbe for å endre loven på området.

LES: Politikere reagerer

- Vi hører det dere sier

Virksomheten til iam.no har vakt bred debatt på NRK.no og andre nettaviser og på nettsamfunn som Facebook og Twitter. I tillegg har Datatilsynet mottatt en mengde henvendelser fra publikum.

- Vi har merket oss den brede debatten, og jeg vil si til publikum at vi hører det dere sier. Derfor har vi kastet oss rundt og drar i gang denne undersøkelsen av iam.no, og vil undersøke regelverket nøye, sier Ellertsen

Overvåking

Overvåking i det offentlige rom og på internett er mer og mer vanlig, forteller Ellertsen.

- Hvis folk hadde visst hvor mange kameraer som finnes i Oslo sentrum hadde alle kjøpt en eksemplar av George Orwells «1984», sier Ellertsen, og legger til at andre trusler mot personvernet er spredningen og koblingen av personopplysninger som ligger lagret.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger