Vil varetektsfengsle islamistleder

Politiet kommer til å be om fire ukers varetektsfengsling av Ubaydullah Hussain i et fengslingsmøte i morgen.

Ubaydullah Hussain

Ubaydullah Hussain, leder for Profetens Ummah, ble pågrepet torsdag, siktet for trusler.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Det bekrefter politiinspektør Einar Aas ved Oslo politidistrikt til NRK.

– Det er alvorlighetsgraden i det som er fremsatt av trusler, som gjør at vi ønsker å varetektsfengsle siktede, sier Aas.

– Utspillene rokker ved noen av verdiene i dette samfunnet, blant annet ytringsfriheten. Det ser vi veldig alvorlig på.

Fengslingsmøtet skal være i 14-tiden lørdag.

Ubaydullah Hussain er siktet for trusler mot to journalister. Den ene av dem er krimjournalist Nina Johnsrud i Dagsavisen.

Hun mottok en e-post med det politiet betegner som trusler av Hussain dagen etter at en artikkel hun hadde skrevet om at ekstreme islamister prøvde å skaffe seg lovlig tilgang på våpen ved å ta jegerprøven, sto på trykk.

Politiet: Nok var nok

Ubaydullah Hussain, leder for den radikale islamistgruppen Profetens Ummah, ble pågrepet i går. Han meldte seg for politiet etter at de hadde gått til aksjon mot hans bolig på Bjerke i Oslo. Hussain var da ikke hjemme.

Hvorfor valgte dere å aksjonere som dere gjorde i går?

Politiinspektør Einar Aas

Politiinspektør Einar Aas sier det er summen av en utvikling som gjorde at politiet gikk til aksjon i går.

Foto: NRK

– Det er summen av en utvikling. Oslo-politiet har sett en tendens den siste tiden når det gjelder adferd og utsagn som har uroet oss litt, sier Aas.

– Det ene er retorikken. Det andre er eventuelle ondsinnede hensikter, og om det er fare for handlinger. Det forelå to anmeldelser på konkrete forhold, og på et tidspunkt var nok nok, og man besluttet å iverksette noen tiltak.

– Svært alvorlige trusler

I går sa stasjonssjef John Roger Lund ved Stovner politistasjon at Hussain i avhør har erkjent å ha fremsatt uttalelser som politiet betrakter som trusler.

Hussains forsvarer, John Christian Elden, sa på sin side at klienten mener at han ikke har truet.

I går ettermiddag, like etter at Hussain var blitt pågrepet, gjorde politiet det klart at Profetens Ummah-lederen var siktet for å ha fremsatt trusler mot enkeltpersoner.

– Dette er svært alvorlige trusler. De er fremsatt for en og to uker siden mot to enkeltpersoner, sa stasjonssjef Lund da.

«Synd at broren som skjøt mot synagogen, ikke traff noen!»

Onsdag denne uken fortalte NRK om Facebook-meldinger fra Ubaydullah Hussain, der han gikk til verbalt angrep på jøder.

«Jeg skal gi dem beskyttelse jeg. inshAllah. Så fort jeg har tatt jegerprøven og får tak i en AK47,» skrev Hussain og viste til en VG-artikkelen om at jøder i Norge savner politibeskyttelse.

«De er ekte svin og må bekjempes. Det er synd at broren som skjøt mot synagogen i 2005 eller 2006 ikke traff noen!», skrev han så.

Politiet uttalte torsdag ettermiddag at disse «Facebook-truslene» ikke var en del av etterforskningen, men sa senere samme kveld at meldingene på Facebook også vil bli tatt opp.

– Vi vil nå holde saken som kom opp onsdag, sammen med disse truslene, sa Lund.

SISTE NYTT

Siste meldinger