Hopp til innhold

Vil utstyre norsk politi med elektrosjokkvåpen

– Vi har merket oss motstanden mot bevæpning av politiet, og derfor foreslår vi elektrosjokkvåpen som en løsning, seier leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad.

Sigve Bolstad i Politiets fellesforbund

Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund, mener politiet må utstyres med elektrosjokkvåpen i kampen mot terror.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Torsdag kveld var det et nytt terrorangrep i Paris . Det har på nytt aktualisert debatten om bevæpning av politiet for å hindre terrorangrep her i landet. Sigve Bolstad mener bruk av elektrosjokkvåpen kan innføres uten en prøveperiode, fordi det allerede er prøvd ut i andre land.

Politiets fellesforbund har vedtatt at de ønsker en generell bevæpning av norsk politi, men mener at elektrosjokkvåpen kan være et alternativ til full bevæpning.

– Positiv forskjell

– Det kan utgjøre en positiv forskjell, og i tilfeller der vi ikke klarer å forhindre en tragisk utgang, så vil det kunne være med på å begrense skadene, sier Sigve Bolstad til NRK.

Etter lastebilangrepet i Stockholm for to veker siden, sa den nasjonale kommandosjefen i svensk politi, Stefan Hector, at holdninger ofte er viktigere for å oppnå suksess i kampen mot terror, enn våpen og materiell.

Leder i Bevæpningsutvalget, Anne Kari Lande Hasle.

Anne Kari Hasle Lande er leder for Bevæpningsutvalget, som går mot generell bevæpning av politiet. De åpner likevel for et forsøk på elektrosjokkvåpen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sigve Bolstad tolker utsagnet som at det er viktig å kunne forebygge slik angrep, men at det samtidig er viktig å kunne handle effektivt når et angrep skjer.

– Når det først har skjedd, så er det utrolig viktig at vi har en god beredskap, at vi er satt i maksimal stand til å kunne minske tragiske utfall av slike hendelser, sier han.

Politiforskere hevder Politidirektoratet ville styre bevæpningsrapport

– Mer redd for politiet

Flertallet i Bevæpningsutvalget går inn for at politiet skal få prøve ut elektrosjokkvåpen, som et alternativ til generell bevæpning. Men det samme flertallet gårer imot en generell bevæpning av norsk politi.

Leder i utvalget, Anne Kari Hasle Lande, minner om at fransk politi er bevæpnet, men at de likevel ikke greide å forhindre at noen ble drept i angrepet i Paris torsdag kveld. Hun mener en generell bevæpning av norsk politi vil medføre ulemper for publikum.

– Folk blir mer redd for politiet, de kan bli mer forsiktig med å nærme seg politiet. Flertallet i utvalget er redd for at den tilliten politiet er helt avhengig av, kan bli svekket, sier utvalgslederen.

Splittet utvalg: Tidligere leder av beredskapstroppen vil ha bevæpnet politi

AKTUELT NÅ