Vil totalovervåke Barentshavet

Utenriksdepartementet vil bruke flere hundre millioner kroner på nytt overvåkningsprosjekt i Nord-områdene.

Barentshavet

Nett-TV: Skal overvåke nordområdene

Barentshavet og områdene rundt har lenge vært et omstridt tema mellom Norge og Russland, med uenighet om grensetrekking og fiskerettigheter. UD er nå i gang med et prosjekt hvor de vil overvåke enorme havområder i nord.

- Det er stor aktivitet der, oljetankere og sårbart miljø. Vi trenger muligheten til å følge med på hva som skjer, slik at vi kan reagere raskt hvis det skulle skje en ulykke eller andre ting, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til NRK.

Hensikten med prosjektet, som har arbeidstittelen ”Barentshavet på skjerm”, er å kunne få en oppdatert situasjonsrapport fra Barenthavet når som helst. Klimaet, miljøsituasjonen, trafikk på, over og under overflaten vil bli registrert av satelitter, sensorer i havet, skip, fly og radarsystemer.

Må koordineres bedre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Foto: Heiko Junge / SCANPIX

- Problemet er at det som finnes av informasjon i dag er spredt og lite koordinert. Dette prosjektet har til hensikt å samle det til et integrert system, sier Støre.

Han nevner mange scenarier hvor et slikt system er nødvendig.

-Vi kan se for oss ubåter som synker, oljeutslipp eller andre katastrofer. Dette er et sårbart område, og det er viktig at vi har kort reaksjonstid når noe skjer, sier han.

Utenriksdepartementet påpeker at prosjektet primært er sivilt, men at man også vil kunne overvåke militær aktivitet. SINTEF utarbeider nå et forprosjekt for UD, og dette vil gi flere detaljer om hvordan overvåkingen skal foregå.

- Russland vil reagere

- Det er klart at russiske myndigheter vil reagere på dette, selv om UD kaller det sivil overvåkning. Dette er noe som skjer tett inntil deres grenseområde, og de vil følge nøye med, sier Russland-forsker Julie Wilhelmsen.

Hun tror prosjektet kan markere en endret politikk i nordområdene.

- Norge har lenge hatt en forsiktig tilnærming til Russland og politikken i nord. Et slikt prosjekt viser en mer realistisk politikk når det gjelder sitasjonen i disse områdene, sier hun.

NRK har vært i kontakt med Russlands ambassade. De sier at de ikke er kjent med overvåkningsprosjektet, og ønsker derfor ikke å kommentere det før de har fått en avklaring fra norske myndigheter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger