Fagforbundet vil ta arbeidslivsspørsmål ut av EØS-avtalen

Fagforbundet er lei det de mener er EUs negative påvirkning av norsk arbeidsliv. Nå vil de ha arbeidslivsspørsmål ut av EØS-avtalen.

Jan Davidsen

Jan Davidsen og resten av Fagforbundet vil begrense EØS-avtalen.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Dette har grodd lenge i Fagforbundet. Vi vil gjerne beholde EØS-avtalen, men det som omhandler arbeidslivsspørsmål må tas ut, sier forbundsleder Jan Davidsen.

Fagforbundet har nemlig sett seg lei på stadig mer press for konkurranseutsetting, sosial dumping, øket vikarbruk, vedtaket om å implementere EUs vikarbyrådirektiv og tjenestedirektivet.

Nå, mindre enn ett år før valget, sier de stopp.

Krever omgjøring av EØS-avtalen

På torsdagens landsstyremøte vedtok forbundet at de skal jobbe for å ta arbeidslivsspørsmål ut av hele EØS-avtalen.

I vedtaket heter det blant annet:

«Utviklingen av EØS-avtalen har gitt oss store problemer på arbeidslivsområdet. Utviklingen av EØS-avtalen (...) har fått et omfang på arbeidslivsområdet som går langt utover det som ble forespeilet da avtalen ble inngått».

Fagforbundet krever også at norske myndigheter konsekvent bruker reservasjonsretten der EØS-avtalen går utover nasjonale virkemidler mot sosial dumping eller går utover norske arbeidstakeres rettigheter.

Leder av Arbeidsutvalget i Fagforbundet, Stein Gulbrandsen, sier han ser at kravet fra forbundet kan være vanskelig for regjeringen.

– Men vi sloss for et anstendig arbeidsliv, og erfaringene med EØS-avtalen har vært slik at vi har valgt å gå for dette forslaget, sier Gulbrandsen før han avslutter.

– Forslaget ble enstemmig vedtatt og ingen argumenterte mot forslaget da det ble lagt frem.

Skal opp på LO-kongressen

Ifølge Aftenposten har også LO-forbundene Handel og Kontor, EL og IT og Postkom gjort lignende vedtak.

Det betyr at nær halvparten av LOs medlemmer støtter kravet om å ta arbeidslivsspørsmål ut av EØS-avtalen.

Det betyr også at EØS-avtalen kommer til å prege LO-kongressen i mai neste år.

Likevel sier LO-leder Roar Flåthen til Aftenposten at han ikke frykter en EØS-debatt på neste års kongress.

Skuffet over Jens & Co

Gulbrandsen sier både han og resten av Fagforbundet var skuffet da regjeringen valgte ikke å bruke reservasjonsretten mot vikarbyrådirektivet.

Nå sier Fagforbundet at de tror Arbeiderpartiet og regjeringen ikke har forstått hva EØS-avtalen gjør med norsk arbeidsliv.

– Jeg er redd Ap har undervurdert konsekvensene av EØS-avtalen, og jeg er redd de har undervurdert den virkeligheten folk ute på arbeidsplassene. Dette er det mest sentrale fagbevegelsen driver med, og dette er et veldig klart signal fra oss til de tre partiene vi regner som våre venner, at dette er den politikken vi ønsker at skal føres fremover. Nå får vi se hva LO-kongressen vedtar, sier Gulbrandsen.

SISTE NYTT

Siste meldinger