NRK Meny
Normal

Vil merke varer fra okkuperte områder

Ap vil bremse handelen med varer fra de okkuperte områdene i Israel og ønsker en merkeordning slik at forbrukerne selv kan bestemme. – Velkommen etter, sier SV.

Røyk stiger fra Gaza etter at en israelsk rakett har truffet Shajaiyeh-området i byen.

SIVILE DREPES: Røyk stiger fra Gaza etter at en israelsk rakett har truffet Shajaiyeh-området i byen. 627 palestinere og 29 israelere skal være drept i løpet av de to siste ukene.

Foto: Adel Hana / Ap

I en kronikk i VG i dag krever Anniken Huitfeldt (Ap) at regjeringen legger restriksjoner på varer som er produsert på okkupert land.

– Det er gode grunner til å iverksette tiltak mot Israel nå som forhandlingene har brutt sammen og det er brutale angrep mot Gaza, sier hun til avisen.

Anniken Huitfeldt

MERKE VARER: Anniken Huitfeldt (Ap), leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, vil gi forbrukerne makt til å velge.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Vil ha merkeordning

Lederen i Stortingets utenriks- og forsvarskomité understreker at Ap ikke går inn for en boikott, men at hun vil at regjeringen klart og tydelig skal fraråde selskaper og forbrukere å handle varer som er produsert i de okkuperte territoriene.

Huitfeldt sier partiet ønsker en merkeordning som gjør det mulig for forbrukerne å velge eller velge bort varer som kommer fra områdene som Israel okkuperte i 1967.

Fra før av har en rekke framstående EU-land, som Frankrike, Storbritannia, Tyskland, Spania og Italia, advart sine innbyggere mot å handle varer fra de israelske bosettingene i de okkuperte områdene, meldte den israelske avisen Haaretz tidligere denne måneden.

Statssekretær Bård Glad Pedersen (H) i Utenriksdepartementet sier regjeringen vurderer spørsmålet.

Norge kritiserer begge parter

Israel innledet sin luftoffensiv mot Gaza 8. juli for å forsøke å stanse de palestinske rakettangrepene mot Israel. Bakkeoffensiven ble innledet forrige torsdag.

27 israelske soldater og to israelske sivile er drept hittil i konflikten. Det overveldende antall drepte så langt er palestinere. Ifølge selvstyremyndighetene er 624 mennesker drept, de fleste sivile, i løpet av to uker med kamper.

I går rettet Norge sterk kritikk mot voldsbruken fra begge parter i konflikten i et møte i FNs sikkerhetsråd.

– Norge fordømmer rakettangrepene mot israelske sivile. Israel har rett til å forsvare og beskytte sine landsmenn. Men Israel har også en plikt til å respektere folkeretten, på samme måte som de væpnede palestinske gruppene, sa nestleder i Norges FN-delegasjon Tine Mørch Smith.

SV: – Hyklersk holdning

SV-politiker Torgeir Knag Fylkesnes er glad for at Norge fordømmer Israels brudd på folkeretten. Men han mener det vitner om hykleri når regjeringen ikke vil trekke oljefondet ut av tre israelske banker som investerer i de okkuperte områdene.

– Det blir nesten tragikomisk å sitte i FN og fordømme brudd på folkeretten på den ene siden, mens Norge på den andre siden investerer i okkupasjonsøkonomien, sier Fylkesnes til NRK.

Torgeir Knag Fylkesnes

SANKSJONER: Stortingsrepresentant for SV, Torgeir Knag Fylkesnes, sier diplomati ikke er nok for å få Israel til å stanse okkupasjonen.

Foto: Carsten Aniksdal

Den amerikanske aktivistorganisasjonen Avaaz krever at finansminister Siv Jensen (Frp) trekker Oljefondet ut av de omstridte bankene. I går hadde mer enn én million mennesker fra hele verden signert oppropet på organisasjonens nettside, skriver VG. Til Dagens Næringsliv i går uttalte Jensen at hun avviser kravet fordi Statens Pensjonsfond utland ikke skal være et utenrikspolitisk virkemiddel.

Fylkesnes ber regjeringen snu.

– Vi må ha sammenheng mellom FN-idealene og hverdagspolitikken.

– Må vurdere alle sanksjoner

Stortingsrepresentanten fra SV støtter Arbeiderpartiets utspill om å merke varer, og sier «velkommen etter» til sin tidligere regjeringspartner. Ifølge Fylkesnes var SV alene i den rødgrønne regjeringen om å ta til orde for en tøffere linje mot Israel.

– Men flere og flere i det politiske Norge begynner nå å innse at diplomati alene ikke er nok, spesielt ikke når den ene parten er så mye sterkere, sier han til NRK.

Fylkesnes sier det nå pågår en diskusjon i SV om de skal gå inn for en full økonomisk, kulturell og politisk boikott av Israel, slik verdenssamfunnet i sin tid gjorde mot apartheid-regimet i Sør-Afrika.

– Vi vil vurdere alle typer sanksjoner for å oppnå fred, sier han.

Selv ønsker Fylkesnes en trinnvis opptrapping av en eventuell boikott.

– Boikott skal ikke være en straff, men et virkemiddel, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger