NRK Meny
Normal

Vil øke forsikringspremien for folk i værharde strøk

Bor du i et område der det er stor fare for en naturkatastrofe, bør du betale mer i forsikring, foreslår Fremskrittspartiet.

Hus tatt av flom

Hus tatt av flom langs riksveg 255 Vinstra-Skåbu i juni i år.

Foto: Lars Erik Nilsen Mork

Mye tyder på at årets flomskader som har rammet Norge vil overstige 200 millioner kroner – en regning vi alle er med på å betale. I dag er naturskadepremien lovpålagt, og lik for alle.

Frp foreslår nå å sette en straffepris til dem som bor i værutsatte områder ved å heve forsikringspremien.

– Jeg er mildt sagt rystet over at et parti som flagger å være for folk flest, midt i en flomkatastrofe hvor folk virkelig sliter, med et budskap om at du må betale mer i forsikring, sier Knut Storberget til NRK.

HØR DEBATTEN:

– Bør betale for risikoen

Med et skriftlig forslag til justisminister Knut Storberget, ønsker Frp at regjeringen skal vurdere forslaget, som ifølge stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter, er i tråd med ordningen flere land i Europa praktiserer.

– I dag er det slik at hvis man bygger og bor i et område som er utsatt for en naturkatastrofe, betaler man den samme premien som de andre. Det er stikk i strid med alle andre forsikringsordninger, der man betaler premier i forhold til risiko, svarer Gjermund Hagesæter.

– Men jeg vil understreke at alle som er utsatt for en naturkatastrofe skal få hundre prosent dekning, sier Gjermund Hagesæter.

Gjermund Hagesæter og Knut Storberget

Gjermund Hagesæter og Knut Storberget debatterte naturkatastrofepremien.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy

– Ikke bruk tid på slike forslag

Storberget ser på forslaget som usolidarisk, og mener at når nordmenn rammes av kriser, skal alle trå til. Han mener det kan gå hardt utover mulighetene til å opprettholde spredt bosetning.

– Forslaget kommer ikke til å få den rød-grønne regjeringens aksept. Jeg synes det er litt trist at Frp hilser de som er rammet med flom med dette, sier Storberget.

LES OGSÅ: – Kan i verste fall føre til tap av liv

Hagesæter sier at i de fleste andre forsikringsavtaler opererer man med å betale i forhold til risiko. Om man kjøper bil med liten motor, betaler man mindre i forsikringspremie i forhold til om man kjøper en stor motor, bruker Hagesæter som eksempel i sin argumentasjon.

– Om man velger å bosette seg på en knaus, der man er utsatt for orkan, bør man betale mer i forsikringspremie, sier Hagesæter.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger