Vil stoppe rangering i media

Regjeringen vil ha slutt på at norske skoler blir rangert i mediene.

 Et bilde laget av en andreklasse ved Rød skole på Kråkerøy.
Foto: Illustrasjon: Handout

Nå jobber de sammen med flere skole-organisasjoner for å begrense fokuset på skoler som har gjort det dårlig på de nasjonale prøvene.

Statssekretær Lisbeth Rugtvedt i Kunnskapsdepartementet reagerer når skoler og elever henges ut i media, som hun kaller det.

- Det er verken ålreit for foreldre eller elever å se slike oppslag, sier hun.

Vil begrense

De vil begrense medienes skole-rangering.

Rugtvedt leder en gruppe sammensatt av lærere, elever og foreldreorganisasjoner . Alle vil forhindre oppslag om enkeltskoler. Elevorganisasjonene har truet med prøve-boikott hvis media ikke skjerper seg.

- Målet er å fortsette med nasjonale prøver på en måte der alle har tillit til at resultatene ikke misbrukes. Det er veldig krevende for både elever og lærere å bli utsatt for den type rangeringer vi har sett en del av. Så det er først og fremst rangering vi er ute etter å unngå, sier statssekretæren.

Regjeringen vil ha fokus på kommuneresultat, ikke enkeltskoler.

Vil ikke begrense

Men pressens organer mener regjeringen opptrer i strid med loven når de prøver å styre medienes bruk av informasjonen.

- Det er ikke Kunnskapsdepartementet som skal styre rettigheter vi faktisk har etter loven, sier jurist i Pressforbundet Kristine Holm.

Hun mener i motsetning til Kunnskapsdepartementet at resultater fra enkelskoler må bli lettere å finne.

- Alle statlige organer har forpliktet seg til å drive aktiv informasjonsformidling. Det Kunnskapsdepartementet og Utdanningsdirektoratet gjør her, er faktisk det motsatt, ser Holm.

Skjerpet seg

Arendal kommune fikk elendige prøve-resultat i fleisen for halvannet år siden. Rådmann Harald Danielsen mener offentlig søkelys på hver enkelt skole gjorde at de skjerpet seg.

- I det lange løp vil alle se at den oppmerksomhet gir på egen sektor, eget arbeid og egen virksomhet, er større enn den ulempen det er å komme dårlig ut fra tid til annen, sier Danielsen.

Les mer:

Hva mener du?

Bør media skjerpe seg, eller må Kunnskapsdepartementet endre offentliggjøringen av skoleresultater?

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger