Hopp til innhold

Vil stoppe private helsetilbud

Arbeiderpartiets landsmøte vedtok i dag å begrense mulighetene til private aktører i norsk helsevesen. Feil medisin og urovekkende, mener opposisjonen.

Arbeiderpartiet-politiker Cecilie Myrseth vil stramme inn mulighetene private aktører har til å etablere seg.

Arbeiderpartiet-politiker Cecilie Myrseth vil stramme inn mulighetene private aktører har til å etablere seg.

Foto: Hanna Johre / NTB

For en snau måned siden lanserte stortingsrepresentant Cecilie Myrseth (Ap) et lovforslag om å stramme inn kraftig på private helsetilbud.

Og i dag strammet landsmøtet til Arbeiderpartiet grepet.

– Situasjonen er nå så kritisk for å få tak i helsepersonell at vi må bruke sterkere virkemidler for å sikre pasientene nødvendig helsehjelp også i fremtiden, uavhengig av geografi og lommebok, sier Myrseth til NRK.

Les også Ctrl+Alt+Delete for Arbeiderpartiet

Jonas Gahr Støre hilser landsmøtet

Vil beskytte beredskapen

For Arbeiderpartiets del handler det om å forsøke å verne om den utsatte arbeidskraften. Partiet frykter at private kan lokke til seg fagfolk fra det offentlige, til helsetilbud som ikke er like presserende som ved, for eksempel, et offentlig sykehus.

– Trygghet for helsehjelp til alle er så viktig at vi er helt nødt til å ha bedre kontroll med fremveksten av private klinikker, mener Myrseth.

I praksis vil det bety at det regionale helseforetaket kan si nei til etablering av en privat selskap, for å beskytte «beredskapen» i et område.

Forslaget ble lagt fram og vedtatt på Arbeiderpartiets landsmøtet i dag.

– Det blir ikke flere helsepersonell av at vi bygger et privat og et offentlig sykehus ved siden av hverandre. På venterommet og akutten er vi alle like og det er behovet for hjelp, ikke betalingsvilje som bør avgjøre når du får hjelp i Norge, sier Myrseth.

Det gjør at man i realiteten kan si nei til etableringen av private sykehus, fødeklinikker eller annet, dersom det er slik at det gjør at det offentlige vil mangle helsepersonell til de prioriterte helsetjenestene.

Arbeiderpartiet frykter for bemanningen ved offentlige sykehus, som ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Arbeiderpartiet frykter for bemanningen ved offentlige sykehus, som ved St. Olavs hospital i Trondheim.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Viser til Hurdal

Arbeiderpartiets vedtak er ikke regjeringens politikk per i dag. Og regjeringspartner Senterpartiet har ikke tatt stilling til spørsmålet.

– Vi forholder oss til Hurdalsplatformens mål om et godt samarbeid med ideelle og at bruk av private aktører skal reguleres på en måte som sikrer offentlig styring, sier Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad til NRK.

– Dette er etter vårt syn et godt utgangspunkt for de avveiningene som må gjøres - også når det gjelder personell, legger hun til.

– Feil medisin

Arbeiderpartiet skriver ut feil medisin for å redusere forskjellene i Helse-Norge, mener Fremskrittspartiets Bård Hoksrud.

– De som har en tykk lommebok eller en arbeidsgiver som er villig til å betale, kommer ikke til å akseptere å måtte vente stadig lengre for å få behandling, sier han.

Vedtaket er historieløst og urovekkende, mener Venstres Alfred Bjørlo.

– Under 1 prosent av legene og 0,5 prosent av annet helsepersonell jobber i private helsetjenester. Det er rent lureri når Ap nå fremstiller det som at å gå til angrep på disse så, skal gjøre livet bedre for de mange i det offentlege helsevesenet, sier han.

Mener Ap snakker ned private aktører

Høyres helsepolitiske talsperson Tone Trøen sier at Ap de siste årene har brukt mye energi på å snakke ned private aktører:

Det er tydelig at Ap gjenoppretter den maktbalansen de liker best, der systemet skal velge for pasientene, og hvor mangfold i behandlingstilbud og reell valgfrihet som pasient fjernes, skriver Trøen i en e-post til NRK.

Hun understreker at også Høyre er tydelige på at hovedoppgavene i helsetjenesten skal løses av det offentlige.

Den største utfordringen nå er at helsekøene øker. Da er et samarbeid mellom private og offentlige helsetjenester, som bidrar til bedre utnyttelse av ledig kapasitet, økt valgfrihet og nye arbeids- og samarbeidsformer viktig, skriver Trøen.

Kritikk fra Bekkemellem

Etter landsmøtetalen til statsminister og seinere gjenvalgt partileder Jonas Gahr Støre, var NHO Geneo-direktør Karita Bekkemellem skuffet.

Hun har vært statsråd for Ap i to regjeringer, men jobber nå med helsenæring, velferd og oppvekst i det private.

«Skal man tolke Støres tale fra landsmøtet, og annen helsepolitikk vi har sett fra sittende regjering, så er svaret på disse utfordringene å kvitte seg med private aktører. Det løser absolutt ingenting, snarer tvert imot,» skriver hun i en VG-kronikk.

«Støre indikerer også at det er dårlig lønnsforhold hos private bedrifter innen sykehjem og hjemmehjelp. Dette er med respekt å melde feil. Slike påstander undergraver hele trepartssamarbeidet i Norge,» mener Bekkemellem.

AKTUELT NÅ