Hopp til innhold

Slik vil politikerne stanse narkosalget på Grünerløkka

Opposisjonspolitikerne reagerer kraftig på NRKs dokumentasjon av narkotikasalget på Grünerløkka. De krever stengte asylmottak og mer politi i sentrumsgatene.

Hasjselgere på Grünerløkka

NRK kunne søndag dokumentere et omfattende og åpenlyst salg av narkotika på Grünerløkka i Oslo.

Foto: NRK

Ved hjelp av skjult kamera dokumenterte NRK natt til søndag det åpenlyse salget av narkotika i gatene på Grünerløkka i Oslo.

NRKs reportasjeteam fikk i løpet av få timer et tosifret antall tilbud fra vest-afrikanske menn som livnærer seg med å selge narkotika.

Felles for mange av dem er at de har fått avslag på asylsøknaden sin og oppholder seg ulovlig i landet.

Så langt i år har politiet pågrepet over 200 personer for narkotikasalg på Grünerløkka.

– Må kastes ut

Etter NRKs reportasjer søndag har flere av de politiske partiene kommet med innspill til hvordan man kan få bukt med problemet.

Video Åpenlyst narkosalg på Grünerløkka

NETT-TV: Midt i boligstrøket på Grünerløkka i Oslo selges alle varianter av narkotika åpenlyst.

Venstre-leder Trine Skei Grande påpeker viktigheten av å få kastet ut dem som begår lovbrudd så fort som mulig.

Venstres Trine Skei Grande

Trine Skeie Grande vil at kriminelle asylsøkere sendes raskere hjem.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
Stian Berger Røsland

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) vil ha mer politi.

Foto: Aftenposten
Mazyar Keshvari

Mazyar Keshvari (Frp) vil ha lukkede mottak.

Foto: Kristine Grue Langset / NRK
Knut Storberget

Justisminister Knut Storberget mener problemet ikke er løst over natta.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

– Nå må man slutte å undergrave asylinstituttet. Man må behandle disse asylsøknadene kjempefort og kaste dem ut selv. Ikke send dem til andre Schengen-land. Da er de bare tilbake i Norge så fort de har ordnet seg en flybillett, sier Grande til NRK.

Mer politi

Byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland (H) mener det beste middelet mot narkosalget er mer synlig politi - også på nattestid.

– Alle vet at det som skal til er at oslopolitiet får mulighet til å patruljere disse områdene mer enn de gjør i dag. men situasjonen er at det blir færre og ikke flere politifolk i Oslo, sier Røsland.

Han får støtte fra leder i Oslo Senterparti Lars Gjemble.

– Vi har tatt til orde for utplassering av flere mobilposter i utsatte områder som langs Akerselva. Ved å styrke nærpolitiet på denne måten, tror vi dette vil være med på å forebygge kriminalitet som narkosalg og overfallsvoldtekter, sier Gjemble til NRK.

Lukkede mottak

Leder av Helse- og sosialkomiteen i Oslo Mazyar Keshvari er lei av at asylsøkere driver gatelangs på Grünerløkka og selger narkotika.

– Vi kunne eliminert hele problemstillingen dersom man hadde innført lukkede asylmottak slik Fremskrittspartiet har foreslått gjennom mange år. Der kan de sitte til de enten fikk opphold i landet, eller fått avslag og blitt returnert ut av landet, sier Keshvari.

Kristelig Folkeparti i Oslo mener Regjeringen må iverksette umiddelbare tiltak mot dem som gjentatte ganger bryter loven.

– Oslo KrF vil ha en forsterket innsats for å sende avviste asylsøkere ut av landet. Man må isolere asylsøkere som selger narkotika, når dette gjentar seg og gjentar seg, sier fylkesleder Haakon Brænden til NRK.

Også KrF vil at asylsøkere som utvises sendes til hjemlandet, og ikke til Schengen-land hvor det er enkelt å ta seg tilbake til Norge.

– Ikke løst over natta

Justisminister Knut Storberget sier de har bevilget penger for å bedre situasjonen på Grünerløkka, og at dette er noe de vil fortsette med.

– Vi har mer jobb å gjøre. Men vi må ikke leve under den illusjonen om at dette er løst over natta.

Justisdepartementet har gitt en ekstrabevilgning på en halv million kroner i sommer for å få bukt med kriminaliteten i sentrum av Oslo.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ