NRK Meny
Normal

Vil skjerpe passloven for å stanse fremmedkrigere

Regjeringen vil skjerpe passreglene for å gjøre det enklere å stanse personer som kan mistenkes for å reise som fremmedkrigere eller som vil delta i terrorhandlinger.

Regjeringen vil endre passloven.

Anders Anundsen

Anders Anundsen vil gjøre det lettere å hindre potensielle fremmedkrigere å reise ut av Norge.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

For å sikre at ikke flere fremmedkrigere fra Norge reiser til konfliktområder i utlandet vil regjeringen gjøre dette lettere å inndra pass til de de mistenker skal begå terrorhandlinger. Derfor fremmer de i dag et forslag om å endre pass- og ID-kortloven.

I et forslag som regjeringen sendte på høring i november går det fram at det skal bli mulig å nekte å utstede eller å gjøre det mulig å trekke tilbake pass og ID-dokumenter hvis det er grunner til å mistenke noen for å reise til konfliktområdet.

– Det viktigste i forslaget er at beviskravet for å holde tilbake reisedokumenter blir lavere enn det som er tilfelle i dag, sier justisminister Anders Anundsen (Frp).

Fortvilte foreldre har etterlyst regelendring

Moren til Thom Alexander

Moren til Thom Alexander mener sønnen ikke skulle fått pass, når PST mistenkte ham for å ville reise til Syria.

Foto: Svend Even Hærra / NRK

I Brennpunkt-dokumentaren «Min sønn, fremmedkrigeren» etterlyste foreldre som har mistet sine barn i Syria, strengere passregler.

Moren til Thom Alexander er én av dem. PST hadde bedt henne om å ta kontakt dersom hun så noen tegn på at sønnen hadde bestemt seg for å reise ut av landet.

Hun varslet PST etter at hadde solgt alle tingene sine, og sagt opp leiligheten. Morens frykt skulle vise seg å være riktig. Thom Alexander reiste til Syria få dager senere.

– Hadde jeg visst at han hadde fått pass, skulle jeg vært på Gardermoen og gjort mitt for å prøve å stoppe ham, sa hun til NRK.

Egzon ble drept i Syria i april 2014. Da faren tok kontakt med PST fikk han vite at sønnen hadde vært i PSTs søkelys, og at de visste når han dro til Syria.

– PST fulgte Egzon helt fram til flyplassen. Men de stoppet ham ikke. De bare åpnet døra og sa vær så god, gå, sa Isa Avdyli i dokumentaren.

Fra Brennpunkt-dokumentaren "Min sønn, fremmedkrigeren"

Skeptisk til regelendring

Leder i Forsvarergruppen i Advokatforeningen, Marius Dietrichson

Leder Marius Oscar Dietrichson i Forsvarergruppen i Advokatforeningen er ikke begeistret for det nye forslaget om å skjerpe passloven for å gjøre det mulig å stanse mulige fremmedkrigere på mistanke.

Foto: Kai Rune Kvitstein / NRK

Leder Marius Oscar Dietrichson i Forsvarergruppen i Advokatforeningen er ikke begeistret for det nye forslaget.

– Før var det slik at ugjerninger, begåtte ugjerninger, ble straffeforfulgt på bakgrunn av bevis. Nå går vi mer i retning av å forfølge mistenkte personer ut ifra en antakelse om at de i framtiden, en eller annen gang, vil gjøre noe galt. Så dette er vi kritiske til, sier Dietrichson.

Høringsfristen for den foreslåtte lovendringen er 17. februar neste år.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger