NRK Meny
Normal

Vil sjekke antall krefttilfeller

Kreftregisteret vil kartlegge antallet krefttilfeller i Hasvik kommune i Finnmark etter at "Murmansk" forliset i fjæra.

Krysseren "Murmansk"
Foto: Frank Stensli / NRK

Kreftregisteret vil foreta egne undersøkelser av skipsvraket - selv om Statens strålevern har konkludert med at den radioaktive strålingen ikke er faretruende høy.

Forskerene vil prøve å finne ut om krefttilfeller i området kan spores tilbake PCB-lekkasjer eller stråling fra skipsvraket.

Les: Flere krefttilfeller nært vraket

Statens Strålevern mener det ikke er fare for radioaktiv stråling.

Men en kan ikke bare slå seg til ro med at helsefaren er over, mener Kreftregisteret:

Frøydis Landmark, direktør Kreftregisteret

Frøydis Landmark, direktør Kreftregisteret.

Foto: Frank Stensli / NRK

- Det finnes jo en rekke andre stoffer som kan gi mange typer helseskader, påvirke fertilitet, påvirke kreftrisiko og så videre. Dette har etter det jeg vet ikke vært undersøkt overhodet, sier direktør Frøydis Langmark ved Kreftregisteret.

Nett-TV: Vil sjekke krefttilfellene

Departementet bestilte

På bestilling fra Helse- og omsorgsdepartementet skal Kreftregisteret nå undersøke om det er en sammenheng mellom krefttilfeller i Hasvik og en eventuell forurensning fra skipsvraket.

- Om det er påfallende opphopning av kreft, det vet vi ikke. Vi vil undersøke om det er for mange i forhold til landsgjennomsnittet, om det er aparte mønstre eller om det er slik at de kreftformene vi har gjennomsnittlig flest av, også er dem det er flest av i Sørvær og Hasvik, sier Langmark.

Var giftstoffer

Prøver tatt de siste dagene viser at det finnes miljøgifter i vraket av den russiske krysseren, blant annet PCC, bly, tungmetaller og asbest.

Les: Inneholder bly, PCB og tungmetaller

Kreftregisteret frykter at miljøgiftene kan påvirke folks helse.

- Skipsvrak inneholder stoffer som når de kommer på avveie, kan være helseskadelige. Vi ser også på dette i et større perspektiv, siden det finnes en lang rekke vrak lang kysten. Da bør vi få greie på dette så grundig som mulig, sier Landmark.

Registeret venter nå på tall fra Statistisk sentralbyrå for å kartlegge krefttilfellene blant alle som har bodd i Hasvik og Sørvær de siste 14 årene.

Men det blir en utfordring å samle data fra området, som i likhet med mange andre småbygder, har vært utsatt for mye fraflytting:

- Mange bor jo nå andre steder i Norge, så vi må få tak i SSB sine "flyttefiler" for å kunne sammenligne, sier Landmark.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger