NRK Meny
Normal

Vil ruste opp forsvaret for fire milliarder

Regjeringen vil at Norge skal ruste opp stridsvogner og kjøpe nytt luftvern, sa Erna Solberg på Høyres landsmøte i dag. – Skremmer neppe vettet av Russland, kommenterer forsker.

Leopard 2-stridsvogn

De norske Leopard 2-stridsvognene ble produsert i Tyskland tidlig på 1980-tallet og kom til Norge i 2003. Nå vil regjeringen forlenge levetiden deres frem til 2040.

Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

– I statsråd i dag foreslår vi en oppgradering av Leopard-stridsvognene og innføring av kampluftvern som hæren i dag mangler. Dette vil bedre vår evne til å forsvare oss mot trusler utenfra, sa statsministeren i sin tale til Høyres landsmøte fredag.

Kunngjøringen om styrkingen av forsvaret kom i etterkant av at Erna Solberg hadde sagt at det var liten grunn til optimisme når det gjaldt forholdet til Russland.

Statsministerens tale la mer vekt på forholdet til Russland enn hva som har vært vanlig i en landsmøtetale de siste tiårene.

– Vi vet ikke hvilket Russland vi vil stå overfor i fremtiden. Vi må være forberedt på endringer, både til det bedre og til det verre, sa Høyre-lederen.

Statsminister Erna Solberg mener forsvaret vårt er for lite og at vi må ruste opp på noen områder

Vil bruke fire milliarder

Forslaget til regjeringen er å ruste opp 38 av hærens Leopard-stridsvogner slik at de kan brukes frem til år 2040. Moderniseringen er anslått å koste 2680 millioner kroner.

I tillegg vil regjeringen skaffe hæren et kampluftvernbatteri til en pris av 900 millioner kroner. Regjeringen vil også modernisere de norske ubåtene.

Totalt gikk regjeringen i dag inn for å investere over fire milliarder kroner i forsvaret.

– Vi ser en veldig sterk militær modernisering fra russisk side. De har vist både evne og vilje for å nå sine politiske mål og det er klart av vi som nabo må følge nøye med på den utviklingen, sier forsvarsminister Ine Marie Søreide til NRK på Høyres landsmøte.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide mener Russland ikke utgjør noen militær trussel i dag men at vi må følge nøye med på utviklingen.

– Elefant og mus

Seniorforsker Jakub M. Godzimirski ved Norges utenrikspolitiske institutt, Nupi, tror ikke statsministerens tale vil forverre forholdet til Russland.

– Jeg tror forholdet er såpass dårlig at det knapt kan bli verre.

Forskeren tror heller ikke at den norske opprustingen vil skremme russerne.

– Jeg tror ikke det kommer til å skremme vettet av Russland at Norge ruster opp. Det er som å snakke om at en elefant frykter at en mus skaffer seg litt ekstra våpen, sier Jakub M. Godzimirski til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger