NRK Meny
Normal

UDI vil tvangsreturnere palestinere

UDI trosser FNs høykommissær og vil sende palestinske flyktninger tilbake til Gazastripen.

Flyktninger i Gazastripen

FN-leir for palestinere som mistet husene sine under Israels angrep tidligere i år. Gjenoppbyggingen står nesten stille melder FN.

Foto: MOHAMMED ABED / AFP

De nye retningslinjene åpner for å returnere asylsøkere til Gazastripen så fort grensene fra Egypt og Israel gjenåpnes.

Utlendingsdirektoratet, UDI, viser til at Sverige følger en slik praksis. Det synes FNs høykommissær for flyktninger er et dårlig argument.

- Alle land er selv ansvarlig for å leve opp til sine internasjonale forpliktelser, sier pressetalskvinne for UNHCR, Hanne Mathisen, til NRK.

Hun frykter en nedadgående spiral i asylpolitikken hvis alle viser til naboland som ikke følger anbefalingene fra høykommissæren.

Har fulgt rådene

UNHCR anbefaler at alle palestinere gis beskyttelse. Det er også en praksis Norge har fulgt hittil. Men i Sverige får over halvparten av palestinere avslag på asylsøknaden, og svenskene tvangsreturnerer palestinere tilbake til De palestinske områdene.

I Norge øker tallet på palestinske asylsøkere. Og UDI mener det er trygt å bli sendt tilbake til De palestinske områdene, sier Hanne Jendal i UDI.

- Vi har sett at vår praksis har vært mer liberal enn andre lands. Derfor foreslår vi en praksisendring, sier Jendal.

Mye skjedd på ett år

Paula Tolonen

Paula Tolonen i NOAS er kritisk til UDI-vedtaket.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Dermed følger UDI svenskenes eksempel, og vil tvangsutsende palestinere. Jendal viser til at UNHCR ikke har holdt seg til den samme anbefalingen siden 2001, mens UDI var i området i 2008.

- Men det har skjedd meget alvorlige ting i Gazastripen siden 2008, minner Paula Tolonoen i NOAS, som hjelper asylsøkere i Norge. Hun syns det er rart at UDI stoler mer på en befaring for over ett år siden enn råd fra FNs eget flyktningorgan.

Før Utlendingsdirektoratets nye retningslinjer kan tre i kraft, skal de godkjennes av regjeringen, i praksis Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger