Hopp til innhold

Vil nesten firedoble antall kvoteflyktninger

TROMSØ (NRK): Venstre har som mål at 10.000 syriske kvoteflyktninger skal komme til Norge innen utgangen av 2016, men nekter å tallfeste hvor mye penger de skal bruke på det.

Syriske flyktninger, Bab al-Salam

Venstre vil ta imot 10.000 syriske kvoteflyktninger. Her fra Bab al-Salam flyktningleiren i Syria nær den tyrkiske grensen.

Foto: AHMED JADALLAH / Reuters

– Jeg tror dette blir veldig vanskelig å få til. Det er et ambisiøst mål som landsmøtet har satt seg, sier partileder Trine Skei Grande.

Venstres landsmøte stemmer i morgen over en resolusjon som sier at Norge i 2015 og 2016 skal ta imot totalt 10.000 kvoteflyktninger fra Syria. En formidabel økning fra budsjettenigheten i fjor høst om 2120 flyktninger.

– Vi har vist at vi har klart å doble antallet sammen med regjeringspartiene. Flyktningsituasjonen vi ser i verden i dag er så oppsiktsvekkende, at jeg tror det går inn i veldig mange andre partier.

Kun et mål, ikke et krav

Skei Grande

Venstre-leder Trine Skei Grande.

Foto: Bernt Olsen / NRK

Prislappen på én flyktning er satt til én million kroner. Selv om Venstre har 10.000 kvoteflyktninger som mål, sier de ingenting om at de vil bevilge pengene som trengs.

– Vi kommer ikke med noe eksakt tall nå til revidert nasjonalbudsjett, men det er et klart jobbsignal til oss i Stortingsgruppa om at landsmøtet synes dette er viktig. Det er dette vi skal strekke oss etter, sier Skei Grande.

Hun vil altså ikke stille 10.000 som et ultimatum til regjeringa, men forslaget blir ikke godt mottatt hos Frp som for bare noen dager siden ga etter for sentrums krav i asylbarnsaken.

Helge André Njåstad

Leder i Kommunalkomiteen, Helge André Njåstad (Frp).

Foto: Lars Chr. Wallace / NRK

– Nei, vi ønsker ikke dette. Vi har mer fokus på at de som har fått opphold skal bli bosatt og integrert før vi tar på oss ytterligere forpliktelser, sier leder i kommunalkomiteen fra Frp, Helge André Njåstad.

– Men vi forhandler politikk med Venstre i egne fora, ikke gjennom pressen.

– Lettere å få med regjeringa

Skei Grande har likevel større tro på å komme lenger med regjeringa enn med landets største parti.

– Alt vi har fått til frem til nå, har vist at det er lettere å få til en enighet med regjeringa enn med Arbeiderpartiet.

Utspillet har Arbeiderpartiets Eirik Sivertsen ingenting til overs for.

Å finne løsninger for dette bør ikke handle om en konkurranse om hvem og hvor mange, til det er situasjonen for alvorlig. Vi har fremmet forslag i Stortinget hvor vi etterlyser et sterkere norsk engasjement. Det forventer vi at Venstre støtter.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ