Vil la staten gi utbytte på sosiale investeringer

Stefan Heggelund (H) vil at staten oppretter et fond som skal gi investorer utbytte for å investere i sosiale entreprenører som er vellykkede.

Stefan Heggelund (H)

Stefan Heggelund (H) mener det er mye uforløst potensiale når det gjelder investeringer i sosiale entreprenører.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Regjeringen har allerede en ordning til støtte for sosiale entreprenører. Nå lanserer Stefan Heggelund (H) en videreutvikling for å nå flere.

Målet er å få private investorer til å bidrar med penger for å utvide driften av sosiale tjenester som for eksempel å få ungdom ut i arbeid, rehabilitere kriminelle eller hjelpe andre som har falt utenfor samfunnet.

Skal gi utbytte for sosiale investeringer

Heggelund mener staten skal opprette et fond for å tilbakebetale investeringen til investorer som investerer i vellykkede prosjekter innen denne typen sosialt entreprenørskap.

Hvis det ikke er vellykket etter på forhånd avtalte kriterier, så blir det ingen statlige penger.

I tillegg skal det betales utbytte til investorene, og investorene skal sitte igjen med mer enn de ville gjort dersom de satte pengene i banken.

– Vi har økt støtten til sosiale entreprenører hvert år. Nå jobber vi med hvordan vi kan satse videre og få enda flere sosiale entreprenører i Norge. Det er derfor vi gjør dette arbeidet, sier Heggelund til NRK.

Forutsetningen for fondet er:

  • Offentlige myndigheter må være villige til å gi investorene en avkastning knyttet til de offentlige besparelsene et prosjekt fører til. Det må være en enighet om de økonomiske konsekvensene av en reduksjon i de sosiale problemene for stat og kommune.
  • Det må være mulig å måle sosiale og økonomiske konsekvensene av prosjektet i forhold til kontrollgruppe.
  • Tjenestetilbyderne må ha en arbeidsmetodikk og administrasjon som myndighetene og investorene har tillit til, det må være kapasitet til å skalere opp arbeidet for å inkludere flere deltakere og tjenestetilbyderne må ha forutsetninger for å organisere arbeidet overfor målgruppen.

Ap vil gi pengene til gründerne, ikke investorene

Torstein Tvedt Solberg

Torstein Tvedt Solberg (Ap) sier de er positive til at Høyre setter sosiale entreprenører på dagsorden, men vil vri pengene mer mot gründere enn investorer.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Torstein Tvedt Solberg (Ap) sier Arbeiderpartiet synes det er hyggelig at Høyre ønsker å være med å diskutere hvordan man kan satse på sosialt entreprenørskap.

– Dette var noe vi fikk inn på statsbudsjettet i forrige periode som denne regjeringen har videreført. Det er et spennende innlegg i den diskusjonen, men våre forslag har vært mer opptatt av gründerne. At de med de gode ideene får støtten. Det er de som kan sosialt entreprenørskap, sier Solberg.

Han sier Ap også mener man må vokte seg for ikke å innføre nye ordninger som blir byråkratiske og som er mest rettet inn mot investorene.

Den kritikken stiller Heggelund seg helt uforstående til.

– Pengene går jo til gründerne, for de får jo mer penger gjennom investeringer. Sosiale entreprenører sliter ofte med å finne kapital for å fortsette. Nettopp derfor ønsker vi at flere skal investere i denne typen bedrifter, men da må vi gi dem et inscentiv til å gjøre det, sier Heggelund.

Heggelunds forslag er en del av Høyres arbeid med å lage nytt partiprogram.

– Det blir spennende å se hva som ligger i forslaget til Høyre i praksis, men det er som sagt viktig at pengene går til dem som har de gode ideene, og ikke investorer og bakmenn, sier Solberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger