Hopp til innhold

Breivik sier ja til fotografering i retten

ILA (NRK.no) Anders Behring Breivik (32) vil la seg fotografere under fengslingsmøtet mandag. Den terrorsiktede anker avgjørelsen om oppnevnelsen av nye sakkyndige til Høyesterett.

Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra

JA TIL AVHØR: Breiviks forsvarere Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad var fredag på besøk hos Breivik på Ila fengsel og forvaringsanstalt. Breivik går med på å la seg avhøre igjen, etter å ha nektet å samarbeide med politiet siden 11. januar.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

Breiviks forsvarere Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad var fredag på Ila for å snakke med sin klient, blant annet om ankemulighetene.

Den nyoppnevnte sakkyndige rettspsykiaterne Terje Tørrisen og Agnar Aspaas vil tvinge Breivik til undersøkelse ved å tvangsinnlegge ham på sykehus.

Breivik nekter, og anker nå oppnevnelsen av de nye sakkyndige helt til Høyesterett.

– Vi skal nå skrive anken. så er det opp til Høyesterett å fatte en avgjørelse. Det er både vårt råd og Breiviks ønske å anke, sier forsvarer Geir Lippestad.

I tillegg til å snakke med Breivik om ankemulighetene, har forsvarerne informert den terrorsiktede om rammene rundt fengslingsmøtet førstkommende mandag.

Les også: Psykiater vil observere Breivik i retten

Lar seg avbilde

Ifølge Lippestad vil Breivik denne gang gå med på å la seg avbilde i retten før og etter fengslingsmøtet.

32-åringen vil åpne for fotografering for å forberede seg på rettssaken i april, opplyser forsvarerne.

– Det vil bli tatt bilder av ham under rettssaken uansett. Derfor ønsker han selv å åpne for fotografering nå, som en slags forberedelse til rettssaken, sier Lippestad.

Informasjonsrådgiver i Oslo tingrett, Markus Iestra, opplyser til NRK at retten ikke kommer til å sette en stopper for fotograferingen dersom siktede selv gir grønt lys til det.

Dette blir dermed første gang Breivik blir fotografert åpent etter terrorhandlingene.

Retten skal settes etter at Breivik blir ført inn til fengslingsmøtet. Da blir det en kort anledning til å fotografere siktede. Så snart retten er satt, er det imidlertid alltid fotoforbud.

Vil tale om skyldspørsmålet

Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik ble klubbet ned av dommeren da han i et tidligere fengslingsmøte ønsket å tale direkte til de pårørende i salen.

Foto: Esther Maria Bjørneboe / NRK

Som NRK meldte tidligere denne uken ønsker den terrorsiktede å holde en tale under rettsmøtet. Han er informert om at langt flere pårørende, overlevende og etterlatte kommer til være tilstede på mandag.

– Han ønsker å holde en tale som angår skyldspørsmålet, sier Lippestad.

– Er han nervøs, eller gruer han seg til rettsmøtet?

– Nei, det vil jeg ikke si at han gjør, sier advokaten.

Bakgrunn: Mener psykiaterne ikke har kunnskap nok

Nye avhør

Breivik, som har nektet å snakket med politiet siden 11. januar, bestemte seg fredag for å gå med på nye avhør før hovedforhandlingen.

Han har blant annet nektet å samarbeide fordi han ville ha garantier for PC-bruk i fengselet.

– Han ønsker å la seg avhøre fordi han mener det er kommet fram så mye feil i sakkyndigrapporten, sier Lippestad.

Ifølge Lippestad ønsker Breivik å la seg avhøre etter fengslingsmøtet neste uke dersom politiet har tid.

Ber om ny journalist

Forsvareren bekreftet tidligere i uken at den terrorsiktede har sagt ja til et intervju med et utenlandsk medium, men torsdag ble det kjent at journalisten som har bedt om intervjuet ikke er sikkerhetsklarert av fengselet og justisdepartementet.

– Vi orienterte ham om at journalisten ikke var sikkerhetsklareret. For ham spiller ikke det noen rolle. Han er bare opptatt av hvilket medium det er, og ønsker dermed bare at de sender en ny henvendelse fra en annen journalist, sier Lippestad.

Ila, vinter

STRENGT: Ingen andre fanger i Norge sitter på så strenge sikkerhetsrutiner som Anders Behring Breivik. Han har likevel lov til å motta besøk, men de som skal inn må godkjennes av fengselet.

Foto: Gunn Evy Auestad/NRK

AKTUELT NÅ