Hopp til innhold

Vil kutte nynorsken

Byrådsleder Erling Lae (Høyre) vil at alle elever i den videregående skolen i Oslo skal slippe å ha skriftlig nynorsk.

Nynorsk
Foto: Scanpix / SCANPIX

- Vi tror det er galt å presse elever mot sin vilje til å pugge bøyningsendelser på den varianten av norsk som de likevel ikke bruker. Da må det være bedre at de blir gode i norsk på den varianten de bruker, sier Lae til NRK.

Lae håper han skal få med seg et bredt flertall i bystyret, og at ordningen skal være i gang fra 2008.

Se også: Lae vil kutte nynorsken

Til debatt: Vil kutte nynorsken

Prøveprosjekt

Høsten 2004 satte Oslo i gang et prøveprosjekt ved ni videregående skoler, der ett kull fikk velge om de ville ha skriftlig sidemål. 800 elever valgte å bli med på ordningen, mens 200 valgte å fortsette med to målformer.

De av elevene som valgte bort skriftlig sidemål måtte ha mer språkhistorie, dialekter, og lese flere bøker på nynorsk.

Tre målsetninger

Fagerborg videregående skole er en av skolene som var med på forsøket.

- Det er tre målsettinger. Det ene er at elevene skal bli bedre i skriftlig hovedmål. Det andre er å styrke leseferdigheter og muntlig framstillingsevne, og det tredje er å bedre ungdommenes holdning til norskfaget generelt, og sidemålet spesielt, sier prosjektkoordinator Viggo Barfoed.

 

Oslos byrådsleder Erling Lae

Oslos byrådsleder Erling Lae (H).

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Utvilsomt populært

Kullet som fikk være med på forsøket går nå i 3. klasse. De hadde skriftlig eksamen for en uke siden, og skal ha muntlig om noen uker, og det er derfor vanskelig å si hvordan det har virket.

- Det som er utvilsomt er at på en skole som Fagerborg så er det svært populært hos elevene at de slipper å skrive nynorsk.

Evalueres

Forsøket skal evalueres av forskninginstituttet NIFU STEP, som skal levere sin rapport i oktober, men byrådsleder Erling Lae vil ikke vente på konklusjonene.

- For det første er dette et veldig lite prosjekt, og for det andre blir det da et opphold. Da synes vi det er bedre å ha et skikkelig forsøk der vi trekker alle elevene på videregående skole med i prosjektet, sier Lae.

Han håper han vil få lov av utdanningsdirektoratet til å utvide prosjektet.

- Jeg håper at de tar hensyn til det kommunale selvstyret og at de skjønner at vi vil elevenes beste, sier Lae.

Jobb i staten

Skal man jobbe i Staten, må en i dag kunne svare på brev i begge målformer, men Erling Lae tror ikke det vil skape problemer for elevene som eventuelt velger bort sidemålet.

- Det vil ikke kunne vare særlig lenge. En tredjedel av elevene i skolene i Oslo har fremmedspråklig bakgrunn, og er i utgangspunktet fritatt for sidemålet. Og de kan ikke ekskluderes fra offentlige stillinger. I så fall er det grovt diskriminerende, sier Lae.

Kommunaldepartementet møter Erling Lae til debatt i politisk kvarter på P2, i dag klokken 07.45.

AKTUELT NÅ