Hopp til innhold

Vil instruere egen regjering i vaksinesaken

Høyres Sveinung Stensland har bedt helsedepartementet forberede en vaksine-plikt for helsepersonell selv om partiets egen minister er imot.

Marianne Haukland, Sveinung Stensland, Vetle Wang Soleim

KJEMPER I STORTINGET: Sveinung Stensland mellom Høyre-kollegaene Marianne Haukland og Vetle Wang Soleim i Stortinget under behandling av representantforslag om utredning av sykehusstrukturen i Vest-Finnmark i Stortinget 7. og 8. desember 2017.

Foto: ESKIL WIE FURUNES / NRK

Helse- og omsorgsdepartementet styres av Høyre og Frp. Bent Høie (H) som helseminister og Åse Michaelsen (Frp) som eldre- og folkehelseminister.

Begge har uttalt seg i vaksinesaken, og de er begge imot at helsepersonell skal pålegges å vaksinere seg mot meslinger.

– Foreløpig har ikke vi vurdert å innføre obligatorisk vaksine av helsepersonell. Men vi følger situasjonen nøye, sier Åse Michaelsen til NRK.

– Jeg stopper ikke

Åse Michaelsen

ELDRE- OG FOLKEHELSEMINISTER: Åse Michaelsen.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Men på Stortinget jobber begge partiene for et påbud.

– Hvis de er uenige med meg, får de bare være det. Jeg stopper ikke arbeidet med dette for det. Jeg aksepterer ikke at vaksinemotstandere skal utgjøre en fare for andre i helsevesenet, sier Høyres Sveinung Stensland til NRK.

– Både helseministeren og folkehelseministeren er skeptiske til et vaksine-påbud for helsepersonell. Kan dere instruere dem om å iverksette dette?

– Ja, det kan vi gjøre. Men det ordner seg nok. Jeg har nå bedt departementet om klarhet i hva som må på plass, svarer Stensland.

Flertall på Stortinget

Han har markert seg i kampen for vaksineplikt for helsepersonell, og har fått med seg nesten alle partiene på Stortinget, ifølge Sykepleien. Deriblant Frp.

– Jeg heller mot at det skal være obligatorisk for helsepersonell å være vaksinert etter landets vaksineprogram, sier Frps helsepolitiske talsmann Bård Hoksrud.

Også Arbeiderpartiet ønsker påbud for helsepersonell.

– Jeg er enig med Sveinung Stensland. Det er flertall på Stortinget, det må helseministeren rette seg etter, sier helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol til NRK.

Folkehelseinstituttet meldte onsdag at det er bekreftet tre meslingtilfeller denne uka. Alle ble smittet i utlandet. Ingen av dem var vaksinert. Det fikk Stensland til å ta kontakt med departementet på ny.

Hardt mot hardt

Bent Høie

IMOT PÅBUD: Helseminister Bent Høie.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Men i regjering har Stenslands partikollega Bent Høie uttrykt sin skepsis.

– Jeg mener at vaksinasjon av helsepersonell bør følge prinsippet om frivillighet. Dette synet er også i samsvar med de råd jeg har fått fra Folkehelseinstituttet, svarte helseminister Høie på spørsmål fra Arbeiderpartiet i Stortinget 23. januar.

Partikollega Stensland sier departementet nå bare må forberede et påbud.

– Jeg har vært i dialog med departementet, og sagt at de bare kan begynne å jobbe med forskrifter siden det er flertall for dette på Stortinget, sier Stensland.

For det må gjøres en del med regelverket, for at man skal kunne pålegge helsepersonell å vaksinere seg.

Stensland ramser opp:

  1. Helseledere må ha hjemmel til å finne ut om ansatte er vaksinert.
  2. De må ha hjemmel til å pålegge vaksine.
  3. Hjemmel til å ikke ansette personer som ikke er vaksinert.
  4. Hjemmel til å si opp helsepersonell som ikke er vaksinert.

Stensland påpeker at han er imot et allment påbud.

– Men det er ingen menneskerett å jobbe i helsetjenesten. Det er flere krav, blant annet til at man ikke bærer smykker, hvilket tøy man har på, hvilke sko man bruker. Jeg har selv jobbet innen produksjon av legemidler, og der er det regler som må følges, sier han.

Vaksinepåbud, AP-krangel, NRA og dødshuset på Ekely

VAKSINEDEBATT: Se diskusjonen om meslinger og vaksine i Dagsnytt 18 her.

AKTUELT NÅ