NRK Meny
Normal

Erna Solberg lover tiggeforbud dersom hun blir statsminister

Dersom Erna Solberg blir statsminister, vil et forbud mot tigging være på plass før sommeren 2014.

Erna Solberg

Erna Solberg og Høyre vil innføre forbud mot tigging.

Foto: NRK

– I løpet av et halvt år etter valget, i hvert fall før sommeren 2014, bør et forbud kunne være på plass, sier Høyre-leder Erna Solberg.

De siste dagene har diskusjonene om hvordan Norge skal håndtere tiggerne som ventet til Norge denne sommeren. Politiet mener mye tyder på at det blir en kraftig økning.

– Vi har klare indikasjoner og etterretningsrapporter om at det i år kommer langt flere tiggere til Oslo enn det vi noen gang før har opplevd. Økningen vil være solid. Det er det ingen tvil om, sier politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo-politiet til VG.

Seks av ti ønsker forbud

I målingen som er laget for Klassekampen, svarer seks av ti at de ønsker at det innføres forbud mot tigging. Målingen gir Solberg solid støtte blant sine egne velgere. Hele 72 prosent av partiets velgere støtter et forbud.

Solberg mener et forbud sannsynligvis vil begrense presset på Norge, fordi Norge fremstår som mer attraktivt, med mindre grad av forbud.

– Jeg håper det ikke blir en stor valgkampsak, jeg håper at dette er noe vi i fellesskap kan løse. Jeg tror at veldig mange mennesker i dag ser at det er en vanskelig, uholdbar situasjon. Jeg tror ikke at et forbud løser alt, men jeg tror at det letter på trykket, i forhold til at mange ser på Norge som et mer liberalt land enn mange andre land i Europa når det gjelder tigging.

Lørdag kom justisministeren Grete Faremo med et forslag om å begrense tid og sted for tigging. Solberg sier dette har vært en av modellene Høyre har vurdert og at de skal se på om det er tilfredsstillende.

Statsråd Grete Faremo (Ap)

Justisminister Grete Faremo (Ap).

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

Men i Oslo har ikke Faremos forslag blitt særlig godt tatt imot. Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland, mener forslaget er et slag i luften.

Røsland sier at politiet må bruke ressurser på å gå rundt og si «Dere kan ikke tigge nå, men må komme tilbake om ti minutter eller to timer».

Erna Solberg mener det må være opp til Oslo å bestemme om de vil forby tigging.

– De trenger en hjemmel for å innføre det forbudet, den hjemmelen har Høyre sagt at de skal få, sier hun.

Ressurskrevende for politiet

Politiet reagerer også på Faremos forslag og sier konsekvensene av forslaget vil bli store.

– Dette vil gå på bekostning av andre oppgaver. Vi i Oslo politiforening mener at det beste vil være et tiggerforbud. Det hadde vært enkelt å håndtere og forholde seg til, sier leder i Oslo politiforening Sigve Bolstad.

– En utfordring

Statssekretær i Justisdepartementet Pål Lønseth sier til NRK at politiet utvilsomt har en utfordring med å møte situasjonen.

– Men jeg har tillit til at politiet gjør det på en god måte som sikrer tryggheten til alle borgerne. Vi mener at et tiggeforbud ikke er veien å gå, fordi man ikke kan forby den sosiale nøden som tigging er et utslag, sier Lønseth.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger