Hopp til innhold

Vil ikke svare om Dalai Lama

Regjeringen har fortsatt ikke bestemt seg for om de vil møte Dalai Lama når han kommer til Oslo i mai, sier utenriksminister Børge Brende (H). I dag ble han grillet av opposisjonen om sitt syn på Kina, Tibet og Norges dilemma.

Børge Brende

Utenriksminister Børge Brende (H) måtte i Stortingets spørretime i dag svare på flere kritiske spørsmål om regjeringens holdning til Dalai Lamas kommende Oslo-besøk.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Vi må være forberedt på at dersom representanter for norsk myndigheter tar imot Dalai Lama, vil det vanskeliggjøre vårt arbeid med å normalisere forholdet med Kina, sa utenriksminister Børge Brende i Stortingets spørretime i dag.

Han sier at regjeringen fortsatt ikke har bestemt seg for om den vil møte Tibets leder når han kommer til Norge 7. mai. Besøket er for å feire at det er 25 år siden Dalai Lama fikk Fredsprisen.

Ingen kontakt siden 2010

– Jeg er den første til å innrømme at dette er en vanskelig sak. Det er et krevende dilemma. Målet må være at Norge normaliserer vårt bilaterale forhold til Kina. Det er i dag veldig dårlig, nærmest ikke-eksisterende. Det har ikke vært politisk kontakt med Kina siden 2010, sier Brende.

Han sier Norge må være forberedt på at dersom noen fra regjeringen tar imot Dalai Lama, vil det gjøre forholdet til Kina enda vanskeligere.

– Det er viktig at vi i fremtiden kommer i en situasjon hvor vi kan ta opp menneskerettigheter direkte med Kina igjen. Vi må kunne snakke med det landet som sitter med nøkkelen, sier Brende.

Utenriksministeren er selv tidligere leder av Tibetkomiteen på Stortinget.

«Handelsinteresser eller menneskeretter?»

I spørretimen i dag gikk SV, KrF, Venstre og De Grønne sammen om å stille statsråden til veggs i spørretimen. Partiene brukte en rekke sitater fra statsminister Erna Solberg og kommunalminister Jan Tore Sanner, som var den som nominerte den kinesiske opponenten Liu Xiaobo til Nobels fredspris i 2010.

Opposisjonspartiene ville vite når regjeringen skal bestemme seg, og hva som er viktigst for Norge; handelsinteresser eller menneskerettigheter.

– Jeg vet ikke om noe annet vestlig land som ikke har hatt kontakt med Kina siden 2010. (...) Jeg har ikke nevnt økonomiske interesser, men jeg legger ikke skjul på at frihandelsavtalen nå er lagt på is etter 2010, sier Børge Brende.

Får bruke hoveddøra

Debatten om Dalai Lamas besøk i Norge har rast etter at stortingspresident Olemic Thommessen sa at han ikke vil møte Dalai Lama fordi «det kan skade Norges forhold til Kina». Også Thommessen har ledet den nevnte Tibetkomiteen.

Debatten har blant annet handlet om innen hvilke rammer Dalai Lama skal tas imot. Det har blant annet vært debattert hvilken inngang han skal bruke, og hvilke rom eller saler som kan benyttes.

– Dersom andre land skulle gjøre som den norske stortingspresidenten, ville det være bra eller dårlig for menneskerettigheter i Kina, ville SV-nestleder Bård Vegar Solhjell vite.

– Jeg har respekt for andres beslutninger. Det har ikke vært kontakt mellom Norge og Kina siden 2010. Om vi møter Dalai Lama, vil denne prosessen ta mye lengre tid. I 2010 var norske politikere i Beijing for å ta opp menneskerettigheter i Kina. Den kontakten har vi overhodet ikke nå. Det er dilemmaet vi står oppe i, svarte Børge Brende.

Audun Lysbakken på Stortingets talerstol

– Å stå opp for undertrykte mennesker er mye mer verdifullt enn å selge laks til Kina, mener SV-leder Audun Lysbakken.

Foto: Storrotinget.no

Kina-handelen økte

Regjeringen er bekymret for at et møte mellom Brende og Dalai Lama skal bidra til ytterligere forverring i det anstrengte forholdet mellom Norge og Kina.

Likevel: SSB-tall viser at norsk handel med Kina økte i første halvår 2011 – året etter Nobels fredspris gikk til en kinesisk dissident. «Ser man bort fra fisk, er det få norske eksportvarer som til nå har vist en klar nedgang etter fjorårets nobelpristildeling», skrev SSB den gang.

Også i 2012 var Kina fortsatt Norges største eksportpartner i Asia. Ifølge SSB endte fastlandseksporten til landet på 13,9 milliarder kroner, 1,4 milliarder lavere enn i 2011.

På vei mot et nei?

SV-leder Audun Lysbakken er glad for at regjeringen ennå ikke har konkludert, men sier at Brendes svar minner veldig om det man har hørt fra stortingspresidenten de siste ukene.

– Det virker som regjeringen er på vei til å ta feil beslutning, sier Lysbakken.

– En ny advarsel fra Kina gjør vel at regjeringen må ta dette på alvor?

– Ja, men det bare styrker argumentet om å ikke gi etter. Det vil være et tydelig knefall for det kinesiske kommunistpartiet. Det var slikt AKPml drev med på 70-tallet og som en norsk regjering ikke bør drive med i dag. Det vil også skape en farlig situasjon for Norge over tid om vi viser at vi gir etter for press fra stormakter. Da risikerer vi å bli utsatt for det samme i framtiden.

– Menneskeretter er viktigere enn laks

Striden med Kina har pågått helt siden den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i 2010. Under utdelingsseremonien året etter sto stolen til næringsminister Trond Giske (Ap) tom.

– Det var jo i din regjeringstid. Har du ikke forståelse for det dilemmaet regjeringen står oppe i?

– Det er klart. Alle ønsker å bedre forholdet til Kina. Jeg er til og med en beundrer av enkelte sider av Kinas politikk, for eksempel fattigdomsbekjempelsen. Likevel; Kina er et diktatur og kommunistpartiet styrer på brutalt vis, ikke minst i Tibet. Norge må vise at det finnes større verdier for oss enn penger, og så må vi stå opp for dem også når det koster oss noe.

– Handelsavtalen vår er lagt på is. Vil det ikke koste mer enn det smaker å ta imot Dalai Lama?

– Det kommer an på hva som er mest verdifullt for oss. Verdiene våre eller pengene våre. Å stå opp for undertrykte mennesker er mye mer verdifullt enn å selge laks til Kina.

- Regjeringen sender et feil signal

Det er fortsatt uklart om noen fra regjeringen vil møte Dalai Lama når han kommer til Norge 7. mai.

AKTUELT NÅ