– Dårlig løsning å sultefôre distriktene for å få mer politi i Oslo

Politimesteren i Oslo har lovet å ha høyere bemanning i helgene enn normalt frem mot jul. De tillitsvalgte lurer på hvordan oppbemanningen skal løses.

Voldtekt
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Etter den siste bølgen av overfallsvoldtekter i Oslo lovet politimester Anstein Gjengedal at bemanningen skal økes i helgene frem mot jul.

Etter det NRK erfarer, er det vanligvis 30 til 40 politifolk på jobb natt til lørdag og natt til søndag i Oslo. Med oppbemanning ved bruk av overtid, vil det i kommende helg være opp vel 45 personer på jobb de samme tidene.

– Politimesteren vil ikke kommentere oppbemanningen ytterligere, sier informasjonsmedarbeider Sølvi Glendrange i Oslo politidistrikt til NRK. Hun viser til at Gjengedal har vært intervjuet mange ganger den siste tiden.

Skeptisk til bistand

Sigve Bolstad i Oslo politiforening

Sigve Bolstad i Oslo politiforening.

Foto: NRK

For å få flere politifolk i Oslos gater i de kommende helgene, er det i realiteten to muligheter, ifølge Oslo politiforenings leder Sigve Bolstad: Enten ved bistand fra andre avdelinger eller ved mer overtidsbetaling.

– Det er vel og bra med bistand fra andre avdelinger i politiet som har noe å avgi. Men det er en dårlig løsning hvis politifolkene kommer fra steder hvor bemanningen er tynn fra før, sier Bolstad til NRK.

– Hvis det møter fire personer på jobb hos Romerike politidistrikt på Lillestrøm, og noen blir flyttet til Oslo, kan resultatet bli vold og overfallsvoldtekter der. Det er julebordssesong i Lillestrøm også, påpeker Bolstad, som også er nestleder i Politiets Fellesforbund.

– Men hvis det ligger en politifaglig vurdering bak om at noen avdelinger kan klare seg med færre folk, hilser vi bistand velkommen.

– Overrasket hvis Gjengedal har penger

Det er for sent å endre på vaktlistene før jul, fordi en slik prosess ved lov vil ta flere uker. Dermed kan overtid bli den omtrent eneste reelle muligheten til å få flere politifolk på gatene før jul.

– Hvis politimesteren har mye penger til overs på det ordinære driftsbudsjettet for 2011 til å betale overtid med, blir jeg meget overrasket, sier Bolstad.

Stemningen blant de ansatte i Oslo-politiet for å ta på seg overtid før jul er varierende

– En del politifolk i Oslo har stått på og gjort en fantastisk jobb i år, særlig etter 22. juli. Mange har behov for å konsentrere seg om de oppgavene de allerede har, samt sin egen familie og helse. Noen har overskudd og stiller opp, men det er ikke enormt mange, foreller fagforeningslederen.

Samtidig kan høy belastning på politifolkene nå, og arbeid fremfor ferie for noen, føre til at Oslo-politiet får lavere bemanning etter jul.

Saken fortsetter under bildet

Oslo natteravner

MANGE VAR NATTERAVNER: Natteravnene i Oslo og Akershus har kapasitet til å håndtere 100 frivillige, men hele 120 deltok i arbeidet deres forrige helg.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Så resultatet

Etter den første helgen med bedre bemanning og flere frivillige natteravner på jobb ble det ikke anmeldt noen voldtekter i Oslo.

– Politiet så nok resultatet av å ha mange folk på jobb i gatene i helgen som var, men jeg vet ikke helt hva de tenker i fortsettelsen, sier Stine Nordahl Pedersen, organisasjonsansvarlig for Natteravnene i Oslo og Akershus, til NRK.

Selv har natteravnene meldt om stor pågang fra folk som vil bli frivillige de siste dagene.

Natteravnene har kapasitet til å håndtere 100 frivillige, men hele 120 deltok i arbeidet deres forrige helg. Pedersen har håp om at det blir mange også fremover.

– Vi har et godt samarbeid med politiet. Blant annet møtes vi hver fredag for å planlegge helgens arbeid, forteller Pedersen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger