Hopp til innhold

Vil ikke kreve påmelding til juletregang på skolen

– Det bør gå en grense for hva skolen må spørre foreldrene om, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

tri

VIL IKKE KREVE PÅMELDING: – Det å gå rundt juletreet er i seg selv ikke et religiøst ritual, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Regjeringen planlegger ikke å innføre påmelding til juletregang i regi av skolen, forsikrer han.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Tirsdag skrev Aftenposten at barn ved flere skoler i Bærum må ha foreldrenes godkjennelse for å få gå rundt juletreet i regi av skolen.

En mor reagerer kraftig på at hun må krysse av for følgende alternativer på en svarslipp:

  • «Jeg/vi ønsker at mitt/vårt barn skal få gå rundt juletreet.»
  • «Jeg/vi ønsker IKKE at mitt/vårt barn skal gå rundt juletreet.»

– Det er greit å søke om fritak fra gudstjenesten, dette har fungert fint i flere år, men å krysse av for gang rundt juletreet? Hva blir det neste? spør hun i avisartikkelen.

Røe Isaksen: – Ikke noe vi planlegger å innføre

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier til NRK at han ikke har lagt noen føringer som krever at skolene gjennomfører påmelding til juletregang.

– Skolen bør ha et ryddig system hvor elevene melder seg på skolegudstjeneste, men det er nytt for meg at også noen krever det når det gjelder å gå rundt juletreet, sier han.

– Det ligger ingen føringer fra meg som kunnskapsminister om at skolene skal gjøre det på denne måten, og det er heller ikke noe vi planlegger å innføre, understreker ministeren, som også har uttalt seg om ordningen på Twitter:

Laster Twitter-innhold

Vil drøfte skolens praksis med foreldrene

Lesterud skole er en av skolene som krever påmelding til gang rundt juletreet.

Rektor Gry Hovland sier til NRK at hun begynte i jobben 1. september i år, og at hun «arvet en praksis som gjelder skolen lokalt».

– Det er ingen kommunal føring på denne praksisen utover det at flere Bærumsskoler gjør det samme som oss, sier Hovland.

Rektoren sier at hun vil drøfte skolens praksis med foreldreutvalget over nyttår.

– Skolens ønske er å ha en praksis i tråd med nasjonale retningslinjer og med et innhold som sikrer fellesskap og integrering. Foreldrenes opplevelse av ordningen vil være en viktig indikator på om vi lykkes med dette.

– Bør gå en grense for hva skolen må spørre om

Torbjørn Røe Isaksen erkjenner at det er opp til hver skole å bestemme, men:

– Jeg mener det også bør gå en grense for hva skolen må spørre foreldrene om. En av skolens oppgaver er å ivareta og lære bort tradisjoner og verdier. Det å gå rundt juletreet er i seg selv ikke et religiøst ritual, men en del av vår kulturelle arv, sier kunnskapsministeren.

Gry Hovland sier at hun tar Røe Isaksens uttalelse til etterretning.

– Det er fint med denne type presisering av retningslinjer, sier rektoren.

AKTUELT NÅ