Vil ikke ha lærere med 3 i norsk

Høyre vil stille tøffere krav til å komme inn på lærerutdanningen.

Lærer
Foto: Christophe Petit Tesson / MAXPPP/MAXPPP

Høyre vil gjøre det vanskeligere å komme inn på allmennlærerutdanningen. Fra og med neste høst vil de at karakterkravet for å komme inn på utdanningen skal heves.

Partiet mener at alle som skal inn på lærerutdanningen må ha minst 4 på vitnemålet i basisfagene norsk og matematikk. I dag er kravet minimum 3.

Samtidig mener partiet at snittkakrakteren på vitnemålet fra videregående må være minst 4,0 for å få plass på lærerhøyskole. Kravet som stilles i dag er et snitt på 3,5.

Vil øke statusen

Høyres utdanningspolitiske talskvinne Ine Marie Eriksen Søreide mener man bør ha et visst karaktersnitt for å kunne bli en god lærer.

- Jeg er av den oppfatning at hvis du bare så vidt har bestått i norsk og matematikk fra videregående, så er sjansene ganske små for at du blir en god norsk- og matematikklærer etter lærerutdanningen, sier hun til NRK.

Ine Marie Eriksen Søreide

Høyres Ine Marie Eriksen Søreide mener de som skal inn på allmenlærerutdannelsen bør ha minst 4,0 i snitt fra videregående.

Foto: NRK

Hun legger til at det er viktig å øke statusen på lærerutdanningen.

- Vi ser også at vi har et behov for at de som begynner på lærerutdanningen skal være mer forberedt på hva som møter dem der, sier hun.

Halvparten ville fått plass

En gjennomgang fra Kunnskapsdepartementet viser at dersom kravene hadde vært gjennomført for dagens studenter, ville bare halvparten av dem kommet inn på lærerutdanningen.

Dagens krav for å komme inn på lærerutdanningen ble innført i 2004 av Høyres egen Kristin Clemet, som da var utdanningsminister. Forslaget til Eriksen Søreide innebærer altså en skjerping av et karakterkrav partiet selv har satt.

Etter at de nye opptakskravene ble innført, sa Clemet at hun skulle ønsket enda strengere krav, men det ville rasert søkningen til lærerutdanningen.

Hva mener du? Bør det stilles strengere krav til å komme inn på lærerutdanningen?

SISTE NYTT

Siste meldinger