NRK Meny
Normal

Vil ikke ha hjelp fra Odins soldater

Anders Werp (H) mener det er en fallitterklæring dersom politiet godtar at Odins soldater skal sørge for trygghet i gatene. Jan Arild Ellingsen (Frp) sier derimot at gruppa burde takkes.

Anders B. Werp

– KUN POLITIETS OPPGAVE: – Det er viktig at vi har klart definerte roller i et demokrati når vi skal ivareta innbyggernes trygghet, sier nestleder i justiskomiteen, Anders Werp (H). Han mener det er politiets oppgave alene å håndtere folks trygghet i gatene.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Odins soldater har etablert grupper i flere byer som et svar på den økte asyltilstrømningen til Norge

Gruppas leder, Ronny Alte, har tidligere uttalt til NRK at de ønsker å bidra til trygghet med gatepatruljering, og bare gripe inn dersom det er fare for liv.

Anders Werp, nestleder i justiskomiteen (H) sier han ikke er villig til å åpne for noen form for borgervern.

Jorodd Asphjell

Aps medlem i justiskomiteen, Jorodd Asphjell, ber Politidirektoratet om å sørge for at de ulike politidistriktene håndterer Odins soldater likt.

– Jeg er redd for at politiets myndighet uthules. Det er viktig at vi har klart definerte roller i et demokrati når vi skal ivareta innbyggernes trygghet.

– Bli Natteravner

Politidistriktene har svært ulik tilnærming til Odins soldater. Mens politiet i Agder sier de kommer til å bortvise dersom gruppa patruljerer, mener politiet i Finnmark Odins soldater har positive trekk.

– Det må åpenbart være lik praksis over hele landet. Jeg forutsetter at Politidirektoratet ganske raskt går ut og klargjører dette, sier Werp.

Kjell Ingolf Ropstad

Kjell Ingolf Ropstad (KrF), andre nestleder i justiskomiteen, oppfordrer Odins soldater til å heller bli med i Natteravnene.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Kjell Ingolf Ropstad, andre nestleder i justiskomiteen for KrF, deler synet.

– Det er politiet som skal patruljere og sikre våre gater. Ikke en privat gruppe.

– Dersom disse menneskene ønsker å skape trygghet i byen, er det flott. Men da bør de delta i vanlig arbeid som Natteravner, og ikke i egne uniformer, skriver Ropstad i en e-post.

Også Sps justispolitiske talsperson, Jenny Klinge, er skeptisk. Hun trekker fram at Odins soldater går med kontroversielle uniformer og ofte skjuler ansiktene sine.

Jenny Klinge

– Jeg tror ikke folk kommer til å føle seg tryggere av at det reker rundt folk som skuler fram fra under en svart hettegenser, sier justispolitisk talsperson for Sp.

Foto: Tone Gullaksen / NPK

– Jeg tror ikke folk kommer til å føle seg tryggere av at det reker rundt folk som skuler fram fra under en svart hettegenser.

Jorodd Asphjell i justiskomiteen for Ap, understreker også at det er politiets oppgave å skape trygghet.

– Vi kan ikke ha et borgervern som skal opptre som et politi. Jeg tror det kan spre mer frykt og uroligheter.

Asphjell sier Politidirektoratet og justisministeren må sørge for at politiet forholder seg til Odins soldater på samme måte.

– Bør få honnør

Frps talsperson i justiskomiteen, Jan Arild Ellingsen, lar seg derimot ikke hisse opp over ønsket om å patruljere i gatene.

Jan Arild Ellingsen (Frp)

Frps talsperson i justiskomiteen, Jan Arild Ellingsen, mener vi snarere burde takke for at Odins soldater vil hjelpe politiet i gatene.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

– Enhver person som ønsker å bidra til en tryggere hverdag for folk flest skal ha honnør for at de stiller opp og tar samfunnsansvar.

Ellingsen synes det ikke er problematisk at noen medlemmer i gruppa fremstår som sterkt innvandringskritiske.

– Overhodet ikke, så lenge man oppfører seg og holder seg innenfor loven.

Frp-politikeren mener likevel det er behov for felles retningslinjer for politiet:

– Jeg regner med at politidirektøren tar et ansvar og er tydelig på hvor grensa skal gå og gir beskjed til politimestrene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger