NRK Meny
Normal

Fjerning av boplikten: Høyre og Frp vil ikke få noen enkel jobb

Den nye regjeringen vil fjerne boplikten for fritidseiendom. Men Høyre og Fremskrittspartiet vil ikke få noen enkel jobb når forslaget skal opp i Stortinget.

Hvis boplikten fjernes, vil prisen på attraktive eiendommer stige opp mot 40 prosent, tror eiendomsmeglerne.

SE VIDEO: Hvis boplikten fjernes, vil prisen på attraktive eiendommer stige opp mot 40 prosent, tror eiendomsmeglerne.

Hvem drømmer ikke om skjærgårdsidyll. Et lite landsted, kanskje en brygge. I hvert fall kort vei til sjøen. Tjøme i Vestfold er et eksempel på det. Hver sommer strømmer tusenvis av besøkende hit. Mange ønsker seg også en fritidsbolig her.

Eiendomsmeglerne tror fjerning av boplikten vil bety en prisøkning på opp mot 40 prosent for de mest attraktive eiendommene.

– Det er klart at mange eiendommer her egner seg godt som fritidsbolig, eller vel så godt som fritidsbolig som fast bolig, og da er det ingen tvil om at man vil få en bedre salgssum, sier Tore Solberg, eiendomsmegler ved Z-eiendom.

– Boplikten har ingen effekt

En hvit perle ytterst i Oslofjorden er helårsbolig og omfattes av boplikten. Kjøperen må flytte hit permanent. Dermed er prisen lavere enn på alminnelige fritidseiendommer.

I Norge finnes 65 kommuner med hel eller delvis boplikt. Intensjonen er å forhindre et forlatt samfunn vinterstid, men varaordføreren på Tjøme synes ikke det fungerer.

– Siden vi innførte det i 1973 så er det ikke blitt spesielt mange flere innbyggere på Tjøme. Og de som er kommet har ingenting med boplikten å gjøre, sier Per Ove Width til NRK.

Han er også partifelle med en av de borgerlige damene, som i regjeringserklæringen lovet å fjerne boplikten.

Ingen andre partier vil støtte forslaget

– Hva vil dette bety for litt mindre steder. Når man fjerner boplikten kan det føre til sovende byer i store deler av året, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Her kan det i høyeste grad bli lokale variasjoner som tilsier at det kan være fornuftig å innføre boplikt i en kommune, eller i deler av en kommune, mens de ikke har noe som helst formål i en annen kommune, sier Terje Breivik, nestleder i Venstre.

Dermed settes, nærmest i bokstavlig forstand, kroken på døra for forslaget. Ingen andre partier vil støtte den påtroppende regjeringen.

Å fjerne boplikten kunne økt verdien på helårsboliger i populære områder kraftig.

– Det varierer nok veldig, men i snitt 30 til 40 prosent. Noen en del mer, noen mindre, sier eiendomsmegler Solberg.

Men nå tyder alt på at salgsfesten langs kysten er avlyst.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger