LO vil ikke boikotte Norwegian

LO vil ikke forlenge bedriftsavtalen med Norwegian på grunn av selskapets ansattpolitikk. Men de ønsker ikke å oppfordre til boikott.

Norwegian-fly

Flere ansatte på Norwegians langdistanseruter har en grunnlønn på under 3000 kroner.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Peggy Hessen Følsvik

Peggy Hessen Følsvik i LO vil ikke bruke Norwegian dersom hun skal fly langdistanse.

Foto: NRK
Eskil Pedersen

Eskil Pedersen vil ikke oppfordre til boikott av selskapet.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

I kveld kunne NRK fortelle at mange utenlandske ansatte på Norwegians langdistanseruter til Bangkok og New York har i underkant av 3000 kroner i grunnlønn.

Ifølge Statistisk sentralbyrå hadde en kabinansatt i Norge i snitt en månedslønn på 32.700 kroner i 2011.

Norwegian sier de er opptatt av å tilby lønns- og arbeidsbetingelser basert på kostnadsnivået der de ansatte bor og jobber ut fra. Arbeidstakerorganisasjonen Parat mener derimot at flyselskapet driver sosial dumping.

Forlenger ikke avtale

I flere år har Norges største arbeidstakerorganisasjon, LO, hatt bedriftsavtale med både SAS og Norwegian. Så sent som i januar i år gikk daværende LO-leder Roar Flåthen ut og truet med å ikke forlenge LOs avtale med Norwegian, dersom de ville sette inn utenlandsk arbeidskraft på flyvningene.

Førstesekretær Peggy Hessen Følsvik i LO sier til NRK at de ikke fornyet avtalen med Norwegian da den utløp i februar i år.

– Vi har valgt å ikke forlenge den slik situasjonen er nå, sier Følsvik.

Følsvik går ikke så langt i karakteristikken som Parat. Hun sier LO heller ikke har planer om å boikotte selskapet.

– Vi kommer fortsatt til å bruke Norwegian i Norge og på det europeiske reisemarkedet. LO er opptatt av å bruke operatører som har tariffavtale, og det har Norwegian.

– Frykter dette vil sette standarden

I stedet for boikott vil LO bruke andre virkemidler og sine kontakter for å løfte situasjonen opp på et politisk nivå, forteller Følsvik.

– Det er ingen tvil om at dette er konkurranse med ansattes lønns- og arbeidsvilkår satt i spill. Det synes ikke vi er en god måte å konkurrere på, sier Følsvik.

Hun frykter at lønnsnivået for de utenlandske kabinansatte vil være med på å sette standarden for luftfarten fremover.

– Dette skrur presset ytterligere til for ansatte i luftfarten her hjemme og i Europa. Vi kommer til å holde veldig nøye med hva de gjør videre, sier Følsvik som selv ikke ville hatt Norwegian som førstevalg dersom hun skulle på langtur.

– Jeg tror nok jeg hadde sett meg rundt etter andre alternativer.

– Passasjerene bør tenke seg om

Både LO og andre fagforeninger boikotter det irske flyselskapet Ryanair på grunn av de ansattes arbeidsforhold. AUF-leder Eskil Pedersen oppfordret til en folkelig boikott av selskapet.

Men både LO og Pedersen mener det fortsatt er stor forskjell på Norwegian og Ryanair.

– Jeg vill ikke sette de to i samme klasse. Men den retningen vi ser Norwegian går i nå er det all grunn til å advare mot, sier Pedersen til NRK.

– Jeg synes vi skal ha som ambisjon at man til tross for tøff konkurranse i luftfarten skal kunne være et norsk selskap som betaler norske lønninger, forholder seg til norske arbeidstakerrettigheter og ikke er med på en nedadgående spiral når det gjelder lønn og rettigheter, sier AUF-lederen.

– Ville du selv reist med Norwegian på langdistanseturer?

– Jeg blir i alle fall skeptisk til å gjøre det. Vi har et stort ansvar for å legge politisk press på Norwegian, men så bør også norske passasjerer tenke gjennom hvordan lønnsvilkårene er i det selskap som de reiser med.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger