Hopp til innhold

Vil hjelpe navere ut av Nav-systemet

Etter vinterens nave-debatt om ungdom som tar et friår på skattebetalernes penger, fikk Nav-bruker Siri Klemetsaune nok. Nå har hun startet et nytt anti-nave-råd som skal hindre folk i å gro fast i Nav-systemet.

Siri Klemetsaune

Siri Klemetsaune startet anti-nave-aksjon på Twitter. Nå skal hun gi råd for å komme seg ut an Nav-systemet.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

170.000 nordmenn får arbeidsavklaringspenger mens de søker bistand fra Nav for å komme i jobb. Bistanden kan være arbeidstiltak, medisinsk behandling eller annen støtte.

LES: «Naver» seg til skolefri

LES: – 10 prosent av ungdommen havner i Nav

– Vanskelig å komme seg ut

– Problemet er at mange bare får penger, men ikke relevant støtte for å komme seg ut av Nav-systemet, sier Siri Klemetsaune som står bak det nye Arbeidsavklaringspenge-rådet (Aap).

Etter vinterens nave-debatt mente hun noe måtte gjøres. Hun startet først en anti-nave-bevegelse på nettsamfunnet Twitter. Nå har hun etablert et råd med navnet App-rådet - et råd for alle som mottar arbeidsavklaringspenger fra Nav.

Klemetsaune er selv Nav-mottaker og er på yrkes-tiltak.

– Når man først har kommet seg inn i Nav, er det vanskelig å komme seg ut igjen. Man blir på en måte fanget inni systemet, sier hun.

Formålet med det nye rådet er å luke ut hindre som holder folk for lenge i Nav-systemet på veien mot jobb.

– Det er så mange aktører, men ikke noe god måte å møtes på, uavhengig av Nav. Ikke alle har et godt forhold til Nav. Jeg håper dette rådet kan gjøre at man kan hjelpe og støtte hverandre i forholdet til Nav og ut av Nav-systemet. Systemet har store forbedringspotensialer, sier hun.

Klemetsaune hevder at møtet med Nav for mange er strake veien til uføretrygd. Hun mener yngrebølgen av Nav-brukere i samfunnet er et større problem enn det eldrebølgen er.

Bjørn Gudbjørgsrud

Nav-direktør Bjørn Gudbjørgsrud sier han er positiv til det nye anti-nave-rådet.

Foto: KS

LES: – Naving er uakseptabelt

Positiv Nav-direktør

Nav-direktør Bjørn Gudbjørgsrud hilser initiativet velkommen, til tross for at det kanskje blir mer å gjøre for Nav når Aap-rådet kommer med krav på vegne av Navs brukere.

– Dersom kravene sier noe om hva vi kan gjøre bedre for å koble en person som går på arbeidsavklaringspenger med en arbeidsgiver, så oppfatter jeg det som et gode, sier Gudbjørgsrud.

Siri Klemetsaune, som leder den unge brukerorganisasjonen for alle som mottar arbeidsavklaringspenger, sier Nav har begrensninger Aap-rådet ikke har.

Hjelp fra næringslivet

Hun vil at hennes Aap-råd skal være uavhengig av Nav og andre statlige ordninger for å hjelpe Nav-brukere. Nå prøver de å få til et tettere samarbeid med næringslivets aktører.

– Dette trenger vi fra alle hold. Både fra politikerne, næringslivet og fra brukerne selvsagt, sier hun.

Og responsen har vært god.Hun har allerede fått hjelp av Ferd-sjefen Johan Andresen.

– Og at det var så mange tunge samfunnsaktører som så behovet og potensialet i det var veldig viktig og oppløftende, sier Klemetsaune.

LES: Frir til næringslivet for å stoppe «naving»

LES: Frp ønsker å forby «Naving»

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger