Hopp til innhold

Vil hindre barn å etterlates på koranskoler

Integreringsminister Sylvi Listhaug leter etter tiltak for å stoppe at barn og ungdommer blir etterlatt på koranskoler i Somalia mot sin vilje.

Sylvi Listhaug

Integreringsminister Sylvi Listhaug vil se nærmere på hvilke tiltak som kan settes i verk for å stoppe barn å havne ufrivillig på koranskoler.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Fremskrittsparti-politiker Sylvi Listhaug møtte i dag forsker Anja Bredal, for å få innspill til mulige løsninger.

– Vi trenger å ta tak i noen saker og få prøvd dem for retten. Det som er interessant nå i starten det er å se på om disse sakene blir anmeldt, sier integreringsminister Sylvi Listhaug til NRK.

Faller mellom alle stoler

Norske ungdommer med somalisk bakgrunn varslet denne uken om bruk av vold som slag, pisking og lenking på en koranskole i Somalia.

Omar forteller hvordan han ble hengt opp og slått

«Omar» er en av ungdommene NRK har vært i kontakt med som skildrer opplevelsene på koranskolen i Somalia. Blant annet ble han lenket fast, slått og pisket på ryggen og under føttene.

Foto: Esther Bjørneboe / NRK

Rektor på koranskolen avviser voldsbruk.

Listhaug er nå på jakt etter metoder for hvordan man skal hindre at norsk-somaliske barn og ungdommer mot sin vilje blir sendt på koranskoler i Somalia.

Hvordan er ditt bilde av hvordan dette kunne skje?

– Det er mange som veit litt, men det er for lite kommunikasjon mellom ulike aktører enten det er barnevern, skole, NAV eller andre som har ansvar. Dette er barn og ungdommer som har falt mellom alle stoler og det er det vi må gjøre noe med. Vi må få på plass systemer som gjør at barn og unge blir fanget opp før de blir sendt ut av Norge mot sin vilje, sier Listhaug.

Må få rettslig grunnlag

Forsker Anja Bredal har forsket på barn som etterlates i foreldres hjemland.

– Barnevernet må få mulighet til å bruke hele sitt register av tiltak, også når barna er i Somalia. Da må kanskje barnevernloven endres, sier Bredal.

Hun mener barnevernet må få rettslig grunnlag til å hjelpe selv om barnet er i utlandet.

Noor forteller til NRK at hun ble slått over hele kroppen mens hun gikk på koranskolen.

Noor forteller til NRK at hun ble slått over hele kroppen mens hun gikk på koranskolen i Bosaso.

Foto: Esther Bjørneboe / NRK

Forsker Anja Bredal sier for det første må det gis anledning til å starte en undersøkelsessak.

– Ofte i disse sakene så er foreldrene fortsatt i Norge. Det å kunne gå inn å få snakke med en av foreldrene for å få de til å samtykke til en hjemhentelse av ungdommen - det ville være det ideelle, sier forskeren.

Bredal sier at i noen tilfeller så får man ikke det til - eller det er farlig og risikabelt å snakke med foreldrene.

– Da er det viktig at barneverntjenesten sammen med utenrikstjenesten henter barnet hjem og dekker utgiftene for det, sier Anja Bredal til NRK.

AKTUELT NÅ