Hopp til innhold

UDI vil ha «hurtigspor» for å aldersteste kriminelle asylsøkere

Asylsøkere som utgir seg for å være mindreårige, og som kun kommer til Norge for å begå kriminalitet, er et stort problem. Mange stikker av når de skal alderstestes, fordi de er eldre enn 18 år. Nå prøver UDI å gjøre noe med problemet.

Birgitte Lange, assisterende direktør i UDI

NY ORDNING: – Vi vil sette i gang et hurtigspor, som gjør at de vi har særlig erfaring med forsvinner når de skal alderstestes allikevel blir fanget opp og blir undersøkt, sier Birgitte Lange i UDI.

Foto: NRK

Asylsøkere som oppgir at de er enslige og mindreårige blir plassert på Mysebu mottak i Østfold. Her får de noen timer med norskopplæring.

De fleste enslige mindreårige asylsøkere får opphold i Norge. Men det er ett problem: Flere lyver om hvor gamle de er.

Og selv om enkelte som lyver på alderen ikke er i landet for å gjøre noe kriminelt, har andre helt andre hensikter.

– Det er noen som er her og bevisst spekulerer i 18-årsgrensen, for å kunne drive kriminalitet, blant annet på narkotikafeltet. Vi har også flere hendelser her på mottaket der denne gruppen er aggressive. Så dette er et stort problem, sier fagsjef i Link, som driver Mysebu mottak, Thor Arne Hauge.

Flytter på seg

Etter det NRK kjenner til, er det årlig en gruppe på 100 til 150 personer fra Nord-Afrika som søker asyl som mindreårige, men som viser seg å være eldre. Disse er i Norge for å utnytte asylinstituttet. UDI er klar over problemet.

– Noen kommer i den hensikt å begå kriminelle gjerninger. Vår oppgave da er å sørge for at disse da ikke havner på mottak for enslige mindreårige asylsøkere og på den måten misbruker asylinstituttet, som skal være et tilbud til mennesker som trenger beskyttelse, sier assisterende direktør i UDI, Birgitte Lange.

(Saken fortsetter under bildet)

Thor Arne Hauge, fagsjef i Link, som driver Mysebu mottak

SPEKULERER BEVISST: – Det er noen som bare er her og har feil alder, og det blir konstatert. Men så er det noen som er her og bevisst spekulerer i 18-årsgrensen, for å kunne drive kriminalitet, blant annet på narkotikafeltet, sier Thor Arne Hauge. Han er fagsjef i Link, som driver Mysebu mottak.

Foto: NRK

For to år siden var det mange asylsøkere som oppga å være mindreårige, og som solgte narkotika i Oslo.

Økt kontroll og oppfølging av Oslo-politiet har ført til at problemet nå har flyttet seg til andre norske byer, som Bergen.

Vil ha hurtigspor

Gjennom aldersundersøkelser av tenner og skjelett kan sannsynlig alder fastsettes. Problemet er at mange i denne gruppen forsvinner når de skal til alderstesting. Nå vil UDI ta tak i problemet.

– Vi vil sette i gang et hurtigspor, som gjør at de vi har særlig erfaring med forsvinner når de skal alderstestes allikevel blir fanget opp og blir undersøkt, sier Birgitte Lange i UDI.

UDI vil altså ta få fatt i disse personene hurtigere enn de har gjort hittil, og finne ut hvor gamle de er. Dermed kan etaten raskere finne ut hvordan de kan håndtere personene.

– Det er også personer her som kan være svært sårbare, som ofre for menneskehandel. Disse er det også svært viktig at vi raskt fanger opp og gir bedre oppfølging i dag, mener hun.

Fagsjef i Link, Thor Arne Hauge, er svært glad for at UDI tar tak i problemet.

– Da kan vi kanskje bruke kreftene våre på dem som virkelig trenger oss, de som er under 18 år og som trenger beskyttelse, sier han.

AKTUELT NÅ