Vil ha vetorett mot regjeringens nye privatskoler

Regjeringa vil at flere skal få mulighet til å starte privatskoler, men i Lofoten fortviler en Høyre-ordfører over at en ny montessoriskole kan utkonkurrere det offentlige tilbudet.

Ordfører i Vestvågøy kommune

Jonny Finstad, ordfører i Vestvågøy kommune, har klaget til Utdanningsdirektoratet etter at en av de lokale montessoriskolene nå vil utvide til ungdomstrinn.

Foto: John Inge Johansen / NRK

– Det er bra at vi får inn alternativ pedagogikk, men samtidig opplever vi som offentlig skoleeier at vi har fått redusert kontroll på utgiftene til skolen, sier Høyre-ordfører i Vestvågøy kommune i Lofoten, Jonny Finstad.

Han og kommunestyret har klaget til Utdanningsdirektoratet etter at en av de lokale montessoriskolene nå vil utvide til ungdomsskole.

Det er et lavt elevopptak i området, og kommunen er pliktig til å betale for spesialundervisning og skoleskyss for montessoriskolen, selv om skolen er privat.

– Vi frykter at det offentlige skoletilbudet blir borte, sier ordføreren.

– Går utover den offentlige skolen

I regjeringas forslag til ny friskolelov gis det mulighet til å etablere flere typer privatskoler.

Nestleder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, ber om at kommunene gis rett til å si nei til opprettelsen av nye privatskoler som ikke er religiøse eller pedagogiske alternativer.

– Regjeringas frislipp betyr at man undergraver kommunene- og fylkeskommunenes mulighet til å styre skolen både når det gjelder struktur og økonomi, sier Pedersen.

Hun får støtte fra partikollega og leder i Stortingets utdanningskomité, Trond Giske.

– Hver krone som går til disse nye skolene, kommer ikke fra et nytt budsjett. De kommer fra det offentlige skolebudsjettet. Det betyr i så fall at det offentlige må kutte ned på sitt eget tilbud, sier Giske.

I dag skal saken behandles på Arbeiderpartiets landsmøte og før sommeren skal Stortinget ta stilling til saken.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

I regjeringas forslag til ny friskolelov gis det mulighet til å etablere flere typer privatskoler. Leder Trond Giske (Ap) i Stortingets utdanningskomité vil gi kommunene vetorett mot nye friskoler.

POLITISK KVARTER: Leder Trond Giske (Ap) i Stortingets utdanningskomité vil gi kommunene vetorett mot opprettelsen av nye friskoler.

– Vetorett vil føre til forskjellsbehandling

Utdanningspolitisk talsmann i KrF, Anders Tyvand, mener det ikke er behov for en vetorett.

– Regjeringen har foreslått en innstramming. Og de skriver at man skal legge en større vekt på hensynet til kommunene og det offentlige skolen. Det tror jeg er nok, sier Tyvand.

Høyres utdanningspolitiske talsmann, Henrik Asheim, mener vetorett for kommunene vil føre til forskjellsbehandling for de ulike friskolene.

– Arbeiderpartiet vil ha en lov som sier at dersom det er en montessoriskole, eller en kristen privatskole, så har ikke kommunen vetorett. Men dersom det er en yrkesfaglig skole, så har de vetorett. Det er forskjellsbehandling innenfor en og samme lov, sier Asheim.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

I regjeringas forslag til ny friskolelov gis det mulighet til å etablere flere typer privatskoler. Høyres utdanningspolitiske talsmann Henrik Asheim mener vetorett for kommunene vil føre til forskjellsbehandling for de ulike friskolene.

POLITISK KVARTER: Høyres utdanningspolitiske talsmann, Henrik Asheim, mener vetorett for kommunene vil føre til forskjellsbehandling for de ulike friskolene.

– Vi blir overkjørt

Selv om Ap skulle få flertall for vetorett, hjelper det Høyre-ordføreren lite etter som montessoriskolen har et pedagogisk alternativ.

Selv om loven er tydelig på at opprettelse av en friskole ikke skal gå utover den offentlige skolen, fikk ikke de ikke medhold hos Utdanningsdirektoratet.

– Vi føler at vi blir overkjørt. De lokale argumentene blir ikke hørt, sier Finstad.

I regjeringas forslag til ny friskolelov gis det mulighet til å etablere flere typer privatskoler. Utdanningspolitisk talsmann i KrF, Anders Tyvand, mener det ikke er behov for en vetorett.

POLITISK KVARTER: Utdanningspolitisk talsmann i KrF, Anders Tyvand, mener det ikke er behov for en vetorett.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger