NRK Meny
Normal

Vil ha verneplikt for kvinner

De rødgrønne ungdomsorganisasjonene vil ha verneplikt for kvinner. Men moderpartiene er splittet i spørsmålet.

Forsvaret på jentejakt
Foto: Arvid Torsgard / NRK

Alle de tre regjeringspartienes ungdomsorganisasjoner går inn for allmenn verneplikt i forsvaret både for kvinner og menn.

De rødgrønne ungdomspartiene mener både likestilling mellom kjønnene og styrking av forsvaret er argumenter for å innføre verneplikt også for kvinner.

- Forsvaret trenger flere kvinner i sin organisasjon, både av hensyn til det, og at vi bør fordele goder og byrder likt mellom kjønnene i samfunnet, så mener vi at det bør innføres verneplikt for kvinner, sier AUF-leder, Martin Henriksen til NRK.

Moderpartiene splittet

Men moderpartiene er derimot splittet i spørsmålet om såkalt kjønnsnøytral vernepliktslov. Karita Bekkemellem (Ap) mener blant annet at verneplikten bør avvikles, og nylig gikk Senterpartiets stortingsgruppe inn for verneplikt for kvinner.

Dette førte til sterk kritikk fra grunnplanet i partiet, men Senterungdommens leder, Christina Ramsøy, støtter stortingsgruppen.

- For det første ønsker vi at flere skal gjennom verneplikten, for det andre er det dette med likestillingsperspektivet, og det at Forsvaret faktisk skal ha det aller beste - og da har man en større masse å velge utifra, påpeker hun.

- Forankret i folket

Kirsti Bergstø, leder i Sosialistisk Ungdom, er ikke i tvil om at hun ønsker verneplikt også for kvinner.

- Vi ønsker et forsvar som er forankret i folket, og som ikke går i retnig av et profesjonalisert forsvar. Derfor vil vi ha allmenn verneplikt. Vi ønsker at alle skal kalles inn til førstegangstjeneste.

Sier nei

Lederen for Arbeiderpartiets kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt, sier klart nei til allmenn verneplikt for begge kjønn.

- Realiteten er at dette er noe vi i så fall må påtvinge 12 prosent, og da stiller jeg spørsmålet om dette i virkeligheten er en plikt, sier hun.

Regjeringspartiene tar trolig stilling til saken på nyåret i forbindelse med langtidsplan for Forsvaret 2009 - 2012.

Se saken i NETT-TV: Ungdomspartiene vil ha verneplikt for kvinner

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger