Hopp til innhold

Vil ha uravstemning i SV

Troms SV lot en uravstemning bestemme hvem som skulle toppe lista. Nå vil de spre ordningen til hele SV. – Torgeir er den mest demokratisk valgte kandidaten i Norge, mener nominasjonskomiteens leder.

Torgeir Knag Fylkesnes

Torgeir Knag Fylkesnes ble SVs førstekandidat i troms etter en uravsetmning. Han tror ordningen vil spre seg.

Foto: SV

Pål Julius Skogholt

Nominasjonskomiteens leder Pål Julius Skogholt har i flere år kjempet for at SVs listetopper skal velges i uravstemninger.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

I går ble det klart at medlemmene i Troms SV har valgt fylkesleder Torgeir Knag Fylkesnes til å toppe nominasjonslista til Stortingsvalget i 2013.

Dette skjedde ved en bindende uravstemning, hvor alle medlemmene hadde mulighet til å stemme gjennom posten.

– Så vidt vi vet er dette første gang et parti har hatt en bindende uravstemning om nominasjonen. Det er viktig for partidemokratiet at ikke nominasjonen blir et spill mellom regioner og fløyer i partiet. Nå er Torgeir den mest demokratisk valgte kandidaten i Norge, sier nominasjonskomiteens leder Pål Julius Skogholt.

Vil stemme fram ny SV-leder

LItt over halvparten av de 440 SV-medlemmene i Troms deltok, og det er nok til at avstemningen blir bindende.

Leder og førstekandidat Torgeir Knag Fylkesnes tror ordningen nå vil spre seg til de andre fylkeslagene i SV, og sier at Finnmark, Nordland og sørlandsfylkene allerede vurderer det.

– Det er stort sett en vind i partiet nå som sier at dette er veien å gå. SV-ledelsen både frykter og elsker denne ordningen, og er veldig spente på våre erfaringer, sier Fylkesnes.

Han tror uravstemninger fører til at eliten i partiet vil få mindre kontroll

– Og det er bra! De med ledende tillitsverv skal ikke ha full kontroll. De viktige beslutningene bør medlemmene få avgjøre direkte, sier Fylkesnes.

Han tror det vil gi mindre rom for klikkdannelser, politisk spill og taktikkeri

Akhtar Chaudhry og Heikki Holmås

Da Akhtar Chaudhry og Heikki Holmås kjempet om førsteplassen på SVs Oslo-liste, ble det hele avgjort på et åpent medlemsmøte. Her avgir de to sin stemme.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Kan føre til kupp

Også i Oslo SV har alle medlemmene mulighet til å velge stortingskandidater direkte på et åpent nominasjonsmøte. Det har ført til at kandidatene har drevet storstilte vervekampanjer før møtene.

Et motargument mot uravstemninger er at disse kan være enda lettere å kuppe.

– Ja, det skapes nye muligheter for mobilisering. I Oslo er det vervet mange nye medlemmer. Noen vil bare stemme på sin kandidat, mens andre blir med videre i partiet. Det er ikke nødvendigvis negativt, mener Fylkesnes.

Selv har han drevet valgkamp på Facebook, Twitter, Youtube, blogg og Instagram. På grunn av alderssammensetningen i partiet, har avstemningen denne gang foregått per post, men neste gang vil det trolig bli mulig å stemme på nettet.

– Vi har vist at dette fungerer, og SV sentralt kan vente seg nye initiativ fra oss. Det tror jeg partiet er klart for, sier Fylkesnes.

SV-ledelsen positiv

Silje Schei Tveitdal

Partisekretær Silje Schei Tveitdal synes det er en spennende idé å velge SV-leder ved uravstemning.

Foto: Ausdun Garberg

Og partisekretær Silje Schei Tveitdal synes ideen er spennende.

– Jeg er spent på å se hvordan det har fungert. Ved å ha en slik type avstemning gir man hvert medlem mulighet til å delta. Landsstyret sa nei til uravstemning ved ledervalg, men det er ulike meninger i partiet om dette er lurt, sier Tveitdal.

Hun peker på at en slik ordning er svært vanlig i andre land, men ser også ulemper:

– Noen mener det er mulig å kuppe en slik ordning ved å verve medlemmer og påvirke prosessen uten at det går gjennom de demokratiske organene i lokalpartiet.

– Tror du at Akhtar Chaudhry kunne vunnet nominasjonskampen i Oslo dersom medlemmene kunne stemme på nettet?

– Det tror jeg ikke. Når det kommer 700 mennesker på møtet, så tror jeg det er representativt for Oslo SV. Også Heikki-tilhengere valgte å bli hjemme, så det ville ikke betydd så mye, tror Tveitdal.

AKTUELT NÅ